Duidelijkheid over Fyra, HSL-Zuid en mogelijke leugens kabinet Kok II

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op zondag 30 november 2014.

Vragen van het Lid Van Klaveren (VNL) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de leugens van het kabinet Kok II en het Fyra-fiasco.

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel ‘Staat verantwoordelijk voor Fyra-fiasco’*?
  • 2. 
    In hoeverre klopt het dat voormalige bewindslieden van het kabinet Kok II hebben gelogen over het zogenaamd verplicht zijn van de aanbesteding van de HSL-Zuid?
  • 3. 
    Hoe duidt u de vertrouwelijke correspondentie van de toenmalige projectleider van de HSL, gericht aan de topambtenaren van de betrokken ministeries, waarin hij stelt: “Er zijn geen geldende Europese richtlijnen of verordeningen die verplichten tot openbare aanbesteding van het vervoer per spoor”? En waarom is deze informatie niet gedeeld met de Kamer?
  • 4. 
    Klopt het dat de NS, door bezoeken aan de fabriek in Italië in 2006 en 2009, al tijdens de bouw van de trein op de hoogte was van problemen? En dat de NS-top wordt gewaarschuwd met de woorden: “hier komt nooit een goede trein vandaan”? En wat is er met die waarschuwing gedaan?
  • 5. 
    Wat stond er in het contract dat NS met AnsaldoBreda had waardoor de NS zich tussentijds niet met de bouw van de trein mocht bemoeien? En waarom is de betreffende passage opgenomen in het contract en door wie?

*http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2006529-staat-verantwoordelijk-voor-fyra-fiasco.html