Debate on violence against women: we need to act now

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 2 december 2014, 15:08.

22% van de vrouwen in de EU heeft te maken gehad met fysiek of seksueel geweld ©BELGAIMAGE_Illustra_Rafael Ben-Ari_65164360

Op 25 november, de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, was het Parlement toneel van een plenair debat over dit onderwerp. Begin 2014 vroeg het EP in een resolutie de Commissie een wetgevingsvoorstel in te dienenvoor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Tijdens het debat stelden de leden vragen aan de Commissaris voor gendergelijkheid, Věra Jourová i, over de maatregelen die de Commissie al heeft genomen en nog wil nemen.

Iratxe García Pérez i, voorzitter van de commissie Gendergelijkheid herinnerde er bij aanvang van het debat aan dat dagelijks in Europa zeven vrouwen worden vermoord als gevolg van seksueel geweld. Ze zei dat burgers niet kunnen begrijpen dat een akkoord kan worden bereikt om banken te redden, maar geen akkoord om vrouwenlevens te redden.

"Vandaag eisen wij dat een richtlijn over gendergeweld wordt opgesteld. Wij hebben behoefte aan een geïntegreerd beleid dat overkoepelend en verreikend is," zei ze tegen de Commissaris. De commissie Gendergelijkheid heeft ook voorgesteld om 2016 uit te roepen tot het Europees jaar tegen geweld tegen vrouwen.

De leden waren het erover eens dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen. De Spaanse christendemocrate Teresa Jiménez-Becerril zei: "We hebben een gezamenlijke strategie nodig" en dat het Europees beschermingsbevel de agressor weghoudt maar niet genoeg is.

Weinig slachtoffers doen aangifte

Jana Žitňanská, een Slowaaks lid van de ECR-fractie, zei: "Het feit dat slechts 14% van de slachtoffers van huiselijk geweld de moed kan verzamelen om naar de politie te stappen, zegt veel over de geloofwaardigheid van de politie." Ze drong er op aan om deze vrouwen te helpen in plaats van ze te beoordelen.

Beatriz Becerra, een Spaans lid van de ALDE-fractie, wees ook op het schamele aantal slachtoffers dat aangifte doet. Ze drong er op aan het Istanbulverdrag - het eerste geïntegreerde juridisch bindende document waarin wordt gesteld dat geweld tegen vrouwen een ernstige schending van mensenrechten is en dat elke lidstaat verantwoordelijk is voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen - direct te ratificeren.

Nieuwe gendergelijkheidsstrategie op komst

Jourová was het eens over de ernst van de situatie. "Ik kan u verzekeren dat ik het engagement deel om geweld tegen vrouwen uit te bannen. Dit zal worden weerspiegeld in de strategie van de nieuwe Commissies voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, dat in 2015 wordt uitgewerkt Er zal een hoofdstuk over geweld tegen vrouwen komen."

Op een vraag naar een nieuw wetgevingsbesluit over preventie van gendergeweld, herinnerde ze aan al bestaande wetgeving, zoals de Richtlijn Rechten van Slachtoffers en het Europees beschermingsbevel.

Ten aanzien van het verzoek 2016 tot Europees Jaar tegen geweld tegen vrouwen uit te roepen, zei de Commissaris dat de bestaande bewustmakings- en preventie-inspanningen moeten worden geëvalueerd alvorens te beslissen over nieuwe maatregelen.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20141124STO80017