Debat: moet Palestina als staat worden erkend?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 26 november 2014, 18:55.

Fulvio Martusciello en Martina Anderson

Zweden werd onlangs het eerste EU-land in West-Europa dat Palestina als staat erkende. Op 27 november wordt er over een resolutie gestemd met betrekking tot de erkenning van Palestina als staat. Zou een dergelijke stap het geweld in de regio helpen bezweren? We spraken met Martina Anderson (GUE/NGL), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Palestijnse Wetgevende Raad, en met christendemocraat Fulvio Martusciello, voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Israël.

Het geweld in Israël en Palestina lijkt weer te escaleren. Hoe kunnen de EU en het Parlement helpen om het verschil te maken?

Anderson: De EU kan een verschil maken door aan haar eigen verplichtingen te voldoen en de associatieovereenkomst met Israël op te schorten vanwege de aanhoudende schending van de mensenrechten, als bedoeld in artikel 2. Verder kan het EP de staat Palestina erkennen, dat zou een impuls geven aan zinvolle gesprekken tussen de twee staten naar een twee-staten-oplossing.

Martusciello: Het Europees Parlement moet luid en unaniem elk geweldsincident veroordelen en alles wat nodig is doen om deze neerwaartse stijgende spiraal van geweld te keren.

Wat is er nodig om een duurzame vrede te bereiken?

Anderson: De grote levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing is voortdurend ondermijnd door de Israëlische bezetting, zelfs toen ze werden verondersteld te werken voor die oplossing door middel van onderhandelingen. Dit kan zo niet doorgaan. De erkenning van de Palestijnse staat moet niet alleen worden gezien als een resultaat van de onderhandelingen, maar als de basis van echte onderhandelingen over een tweestatenoplossing.

Martusciello: De Europese Unie moet diplomatiek te werk gaan om het vredesproces tussen Israël en Palestina te bevorderen en bereiken. De inspanningen van de EU moeten gericht zijn op het stimuleren van de dialoog waarbij overhaaste beslissingen en niet-gematigde standpunten worden vermeden.

Volg de stemming op donderdag 27 november vanaf 12.00 uur.

REF. : 20141125STO80504