Denis Mukwege: "Vrouwenlichamen zijn een waar slagveld geworden"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 26 november 2014, 13:27.

"Vrouwenlichamen zijn een waar slagveld geworden en verkrachting wordt ingezet als oorlogswapen," zei de Congolese arts Denis Mukwege bij de uitreiking van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2014 op woensdag 26 november. Mukwege werd geëerd voor de toewijding van zijn leven aan duizenden slachtoffers van groepsverkrachting en bruut seksueel geweld in het conflict in de Democratische Republiek Congo.

EP i-Voorzitter Martin Schulz i gaf blijk van zijn bewondering en diepe respect voor het werk van Mukwege als arts en als een man die strijdt voor de waardigheid van vrouwen, voor gerechtigheid en vrede in zijn land. "Er moet een einde komen aan de straffeloosheid voor verkrachting in gewapende conflicten! (...) Het moet bestraft worden zoals elke andere oorlogsmisdaad," zei Schulz.

Schulz verwelkomde ook de vertegenwoordigers van de finalisten van de Sacharovprijs 2014: Ielyzaveta Shchepetylnykova van de Euromaidan beweging en Dinara Yunus, dochter van Leyla Yunus, oprichtster van het Instituut voor Vrede en Democratie in Azerbeidzjan, die nog steeds opgesloten zit.

"Eén van de grootste humanitaire rampen van de moderne tijd"

Door mij de Sacharovprijs toe te kennen, hebt u “de aandacht van de wereld gericht op de noodzaak om vrouwen in tijden van gewapende conflicten te beschermen, u hebt onverschilligheid geweigerd ten opzichte van één van de grootste humanitaire rampen van de moderne tijd," liet Mukwege de leden weten.

“Deze prijs zal echter geen betekenis hebben de slachtoffers van seksueel geweld, als u ons niet bijstaat in onze zoektocht naar vrede, rechtvaardigheid en democratie,” waarschuwde hij. "Samen, politieke actoren, maatschappelijke organisaties, burgers, mannen en vrouwen, moeten we het gebruik van verkrachting als oorlogswapen niet toelaten,” voegde hij eraan toe.

“Tijd om de oorzaak aan te pakken”

"We hebben te veel tijd en energie besteed aan het genezen van de brute consequenties. Het is tijd om ons om de oorzaken te bekommeren," liet Denis Mukwege weten en hij riep de EU en haar lidstaten op om al hun instrumenten te gebruiken om een oplossing te steunen voor de conflicten in de regio.

"Justitie bevindt zich eveneens in het centrum van het vredesproces en de strijd tegen straffeloosheid (...) moet worden versterkt,” voegde hij eraan toe. “Elke verkrachte vrouw relateer ik aant mijn vrouw, elke verkrachte moeder aan mijn moeder en ieder verkracht kind aan mijn kinderen."

Denis Mukwege

Mukwege is een internationaal erkend deskundige voor de behandeling van pathologische en psychosociale schade veroorzaakt door seksueel geweld. De 59-jaar oude gynaecoloog richtte in 1998, toen een oorlog woedde in de Democratische Republiek Congo, het Panzi-ziekenhuis in Bukavu op. Tegenwoordig behandelt hij daar nog steeds slachtoffer van seksueel geweld, die ernstige verwondingen hebben opgelopen.

De Sacharovprijs

De Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken wordt ieder jaar uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd opgericht in 1988 om individuen en organisaties die mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen, te eren. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Malala Yousafzai, de Pakistaanse voorvechtster van onderwijs voor meisjes. Laureaten ontvangen 50.000 euro.