VNL: Opstelten opstappen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 25 november 2014.

Voorzitter, veiligheid is dé kerntaak van de overheid. Daarom is het zo belangrijk dat het ministerie van Veiligheid en Justitie geleid wordt door een sterke minister.

Voorzitter, ik ken de minister als een vriendelijke, aimabele man. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden: als minister bakt hij er helaas helemaal niets van. En heel veel mensen, Voorzitter, zijn dat met mij eens. Het vertrouwenscijfer van deze minister is een 3,7. Dat is een hele zware onvoldoende.

Op alle fronten, Voorzitter, is het optreden van deze minister onthutsend zwak. Zo gaat het helemaal mis met de nationale politie. Bij personeelszaken en ICT is het een enorme chaos. Heel veel agenten zitten ziek of gedemotiveerd thuis. De afdeling inkoop wordt geteisterd door corruptie en omkoping. En tot overmaat van ramp worden er jaarlijks 50.000 minder misdrijven opgelost. Onder deze minister wordt Nederland onveiliger.

Voorzitter, er worden 50.000 minder misdrijven opgelost. Maar wat doet de minister? Hij stelt bij de politie imams en Turks sprekende agenten aan om coalitiepartij PvdA tevreden te stellen. Ja, daar zal Nederland veiliger van worden…

Voorzitter, de politiebonden hebben geen vertrouwen in de aanpak van deze minister. En tachtig procent van de Nederlanders vindt dat deze minister niet de juiste man is om al die problemen bij de politie aan te pakken.

Voorzitter, het falende beleid van deze minister teistert inmiddels de hele veiligheidsketen. De aanpak van terugkerende jihadisten is volstrekt onvoldoende. De minister weigert jihadisten in administratieve detentie te nemen.

Voorzitter, de Algemene Rekenkamer vraagt zich ondertussen af of deze minister wel in staat is burgers en de vitale infrastructuur van ons land bij een ramp of crisis te beschermen. De slechte samenwerking tussen veiligheidsregio’s is volgens de Rekenkamer aan hem te wijten. En we zien dat de problemen rondom alarmnummer 112 nog steeds niet zijn opgelost.

Voorzitter, zelfs de interne organisatie van het ministerie is een puinhoop. Het integriteitsbeleid is niet op orde. Onderzoeken naar belangenverstrengeling en mogelijke strafbare feiten door justitiepersoneel worden gekenmerkt door slapte.

Voorzitter, ik kan nog wel even doorgaan. Het is tekortkoming na tekortkoming. Zwakte op zwakte. Blunder na blunder. Deze minister heeft geen enkele controle meer op de veiligheidsketen. Deze minister maakt Nederland onveiliger.

Voorzitter, ook veel andere fracties in dit Huis weten dat het aanblijven van deze minister eigenlijk niet meer kan. Zij weten dat het onverantwoord is. Achter zijn rug om lachen ze hem uit. Zelfs zijn eigen partij, de VVD, weet dat. Maar niemand durfde daar tot dusver consequenties aan te verbinden. Wij doen dat wel.

Voorzitter, mijn fractie wil een veilig Nederland. Wij willen een sterke politie en een sterke minister. Wij zijn er van overtuigd dat deze minister niet langer onderdeel van de oplossing maar onderdeel van het probleem is. En daarom Voorzitter zegt mijn fractie het vertrouwen op in de minister van Veiligheid en Justitie.

En als de Kamer het mij toestaat, Voorzitter, zou ik mijn motie van wantrouwen nu willen indienen.