Pinokkio: Asieldruk in Nederland boven gemiddelde EU; lager dan in andere landen

maandag 24 november 2014

DEN HAAG (PDC i) - De bewering "Asieldruk in Nederland ligt boven Europees gemiddelde maar is lager dan in andere landen" is meer feit dan fabel. Dat is de conclusie van de website pinokkiofactor.eu

Pinokkiofactor.eu onderzoekt en beoordeelt beweringen over de Europese Unie i op hun waarheidsgehalte. Hoe langer de neus van Pinokkio, hoe meer onzin er volgens Pinokkio verkocht wordt. 

Steeds meer asielzoekers vinden hun weg naar Nederland, met name Syriërs. Ten opzichte van vorig jaar is er een flinke stijging te zien van het aantal asielzoekers dat een aanvraag indiende. Eind juli waren er al 14.275 aanvragen gedaan waar de teller aan het einde van 2013 op 14.399 eindigde. Hierdoor is de druk op het Nederlandse asielsysteem hoger dan in andere EU-landen i

Staatssecretaris i van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven i, zegt met zijn collega's van de EU te onderhandelen over een betere herverdeling van asielzoekers over Europa i. Hierbij zouden factoren als landoppervlak, inwoneraantal en bruto nationaal product mee moeten wegen. 

Pinokkio zegt: De bewering van de staatssecretaris is grotendeels juist. Nederland ervaart een bovengemiddelde asieldruk in vergelijking met het Europees gemiddelde. Wel is het zo dat in een aantal andere landen de druk nog veel hoger is, of de opvang van asielzoekers niet als 'druk' wordt ervaren. Teeven overdrijft het probleem dus deels. Een pinokkiofactor 2. 

Bron: www.pinokkiofactor.eu