Mondelinge vraag met debat: bestrijding van discriminatie op de werkplek

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 25 november 2014, 8:00.

Werd u ooit afgewezen voor een baan vanwege uw leeftijd, handicap, seksuele geaardheid of religie? Al in 2003 moesten de lidstaten de richtlijn voor gelijke behandeling in arbeid en beroep en de richtlijn raciale gelijkheid omzetten. De Commissie heeft onlangs een rapport over dit onderwerp gepubliceerd. Alle 28 lidstaten hebben de richtlijnen nu omgezet. Op maandag 24 november zal de Commissie vragen van de werkgelegenheidscommissie over dat onderwerp beantwoorden. Volg het live.

Leeftijd, seksuele geaardheid, godsdienst of levensovertuiging mogen geen reden zijn om voor een baan te worden afgewezen. Deze principes werden verplicht met de invoering van de richtlijn raciale gelijkheid en de richtlijn gelijke behandeling op het werk. Uit het rapport van de Commissie blijkt echter dat in werkelijkheid nog steeds veel mensen geconfronteerd worden met indirecte of directe discriminatie in hun werkomgeving. Daarom zal de Commissie de volgende vragen moeten beantwoorden:

  • Hoe kan een betere uitvoering en toepassing van de richtlijn gelijkheid werkgelegenheid worden bereikt?
  • Veel mensen weten niet dat discriminatie op het werk verboden is, zelfs in de fase van het solliciteren op een baan. Hoe gaat de Commissie burgers bewuster maken van hun rechten?
  • Slechts enkelen melden discriminatie op de arbeidsmarkt. Hoe wil de Commissie onderrapportage aanpakken en de toegang tot klachtmechanismen verbeteren?
  • Vrouwen ondervinden nog steeds nadelen op het werk. Ze werken vaker met een niet-regulier arbeidscontract en de loonkloof is nog steeds hoog. Hoe wil de Commissie deze problemen aanpakken?
  • Het VN-Verdrag betreffende de rechten van personen met een handicap eist dat de weigering van redelijke aanpassingen als uiting van discriminatie wordt bestempeld. Hoe wil de Commissie ervoor zorgen dat het recht op redelijke aanpassingen wordt geëerbiedigd voor mensen met een handicap?

REF. : 20141120STO79701

Bijgewerkt op: ( 21-11-2014 - 17:46)