Geen trainingsmissie in Afghanistan

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 20 november 2014.

Voorzitter, Nederland en het Westen worden bedreigd door een agressief Rusland. Ons land is in oorlog met ISIS. En wat doet dit kabinet? Het stuurt onze militairen naar Afghanistan om gender-training en advies te geven.

Voorzitter, Vladimir Poetin komt niet meer bij van het lachen.

Voorzitter, onze krijgsmacht is de afgelopen jaren kapot bezuinigd, de operationele capaciteit staat onder enorme druk en er is te weinig geld voor uitzendingen. We hebben te weinig F-16’s om bij te dragen aan de snelle inzetbare NAVO-macht. We zijn een land zonder operationele gevechtstanks.

Maar, Voorzitter, het kabinet kan wel miljoenen euro’s uittrekken voor deze missie. Een dure grap die volgens mijn fractie geen recht doet aan de enorme bedreigingen waar we op dit moment mee kampen.

Voorzitter, Defensie is geen instrument voor ontwikkelingshulp. We hebben een slagvaardige krijgsmacht nodig die in actie komt voor het Nederlandse veiligheidsbelang. Daarom willen wij 5 miljard extra voor Defensie.

Voorzitter, mijn fractie kan deze missie niet steunen, maar zoals altijd wensen wij onze militairen uiteraard heel veel succes en een behouden thuiskomst.

Dank u wel.