Conferentie grondrechten: "Er is al vooruitgang geboekt"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 21 november 2014, 16:03.

In Tirana, Albanië, wordt op 21 november een conferentie gehouden over grondrechten, non-discriminatie en de bescherming van kwetsbare groepen, met inbegrip van LGBTI-mensen, georganiseerd door het EP, de Europese Commissie en het Italiaanse voorzitterschap. EP-ondervoorzitter, Ulrike Lunacek, rapporteur van een verslag over homofobie en discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit, is één van de sprekers. We spraken met haar over het belang van de conferentie.

Wat verwacht u van deze conferentie?

Mensenrechten zijn de kern van het Europese project en op deze conferentie zullen we bespreken wat er nodig is om deze rechten voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele (LGBTI) mensen te garanderen. Belangrijke parlementariërs en ambtenaren uit de EU, de lidstaten en kandidaat-lidstaten, en vertegenwoordigers van NGO's uit de regio, komen samen om te bespreken hoe je een situatie kunt bereiken waarin LGBTI-mensen zichzelf kunnen zijn, zonder geconfronteerd te worden met discriminatie, haat of zelfs geweld.

Wettelijk verankerde homorechten winnen terrein in de lidstaten. Gelooft u dat de mentaliteit in de Europese samenleving ook verbeterd?

Ik denk dat het de moeite waard is om een vergelijking te maken met de landen die in 2004 tot de EU zijn toegetreden. Polen bijvoorbeeld, nog steeds sterk conservatief, heeft een homo en een transgender parlementslid verkozen. In Letland vond de minister van Buitenlandse Zaken onlangs de moed om uit te komen voor zijn homoseksualiteit. Deze mensen dagen de traditionele normen uit maar weerspiegelen ook de veranderende mentaliteit in heel Europa.

Wat is de situatie in de kandidaat-lidstaten?

Tot een paar jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest om een dergelijke conferentie te organiseren, met hoge ambtenaren uit bijna alle landen van de westelijke Balkan. Hieruit blijkt dat er al vooruitgang is geboekt.

Dingen worden beter, vooral met betrekking tot de wettelijke bescherming. Met uitzondering van Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, hebben alle landen discriminatie verboden op grond van seksuele geaardheid op het werk, in lijn met de Europese wetgeving. Veel landen in de regio hebben ook specifieke bepalingen op het gebied van haatmisdrijven tegen LGBT-mensen goedgekeurd.

Niettemin hebben alle landen in de regio nog steeds last van wijdverspreide homo- en transfobie, in de maatschappij en soms ook onder politici en ambtenaren. Dit is de reden waarom conferenties als deze belangrijk zijn: ze helpen ons een gemeenschappelijk probleem identificeren en acties kennen die in vergelijkbare contexten effectief zijn geweest.

REF. : 20141119STO79616


1.

Relevante EU dossiers