Stoppen met ontwikkelingshulp

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 19 november 2014.

Voorzitter, Nederland gaat volgend jaar bijna 4 miljard euro weggeven, 4 miljard euro aan belastinggeld. Alsjeblieft zielige mensen, doe er maar wat leuks mee, groeten van de hulpsinterklaas.

Voorzitter, die 4 miljard komt bovenop de al meer dan 100 miljard die Nederland sinds de jaren zestig stak in het afkopen van zijn misplaatste schuldgevoel. De duurste aflaat uit de geschiedenis van de mensheid.

Voorzitter, terwijl de Nederlandse bevolking wordt gedwongen ongeveer de helft van het inkomen af te staan aan de staat, stuurt het kabinet miljarden en miljarden naar het buitenland. Naar corrupte landen, naar failed states en zelfs naar landen die helemaal geen ontwikkelingshulp nodig hebben. Want waarom, Voorzitter, ontvangt de tweede economie van de wereld en militaire grootmacht - China - via de EU nog steeds ontwikkelingshulp? Shanghai is rijker dan Rotterdam. We moeten geen cent meer overmaken aan de Chinezen. Ze hebben geld genoeg.

Voorzitter, Nederland moet ook geen geld meer geven aan Afghanistan, één van de meest corrupte landen ter wereld. Of aan Pakistan dat in staat is kernwapens te bouwen maar blijkbaar moeite heeft met scholen en dijken. En het financieren van vakbonden in Bangladesh en het geven van seksuele voorlichting in Benin, zijn wat ons betreft geen taken van de Nederlandse overheid. En het is uiterst triest te constateren dat de VVD, ooit een rechts-liberale partij, daar blijkbaar anders over denkt. De letters VVD, Voorzitter, staan tegenwoordig voor Vrienden Van Diederik.

De bekende ontwikkelingseconoom Peter Bauer, Voorzitter, gaf ooit een prachtige definitie van ontwikkelingshulp: “Geld van arme mensen in rijke landen aan rijke mensen in arme landen geven”. En zo is het, Voorzitter. En dat moet stoppen. Nu meteen.

Voorzitter, ik sluit af met een oproep aan de VVD, de grootste partij in deze coalitie en de partij die Nederland minder ontwikkelingshulp beloofde: stop met deze flauwekul en kom uw beloftes nou eens na. U heeft er immers al genoeg gebroken.

Dank u wel.