Steun voor Commandant der Strijdkrachten

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 18 november 2014.

Voorzitter, gisteren bepleitte de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp Nederlandse grondtroepen in te zetten in Irak.

Het zou hier gaan om onder meer Nederlandse militairen die vanaf de grond ISIS-doelwitten moeten aanwijzen voor F16-piloten. De zogeheten Forward Air Controllers. Een andere mogelijkheid is dat Nederlandse commando’s buiten de poort gaan optreden om Iraakse militairen te begeleiden.

Voorzitter, met deze inzet van gespecialiseerde grondtroepen kan ISIS effectiever worden bestreden. Hiermee kunnen strategische posities en wapendepots voor de F-16’s beter in kaart worden gebracht.

Mijn fractie steunt het pleidooi van de Commandant der Strijdkrachten dan ook. Het terreurleger van ISIS, dat gruwelijke onthoofdingen en slavernij legitimeert vanuit de islam, moet natuurlijk hard worden bestreden.

De Commmandant der Strijdkrachten gaf terecht aan dat het sturen van grondtroepen een politieke keuze is. Daarom heeft mijn fractie de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken:

  • 1. 
    Hoe staat het kabinet tegenover de inzet van Nederlandse grondtroepen in Irak?
  • 2. 
    Er wordt nu volgens de Commandant der Strijdkrachten indringend met de Irakezen gesproken over diverse opties. Welke opties zijn dat?
  • 3. 
    Kan de minister nader ingaan op de bescherming voor deze Nederlandse grondtroepen, al dan niet in internationaal verband?
  • 4. 
    Wanneer neemt het kabinet hier een concreet besluit over?