Ons buitenlandbeleid is een lachertje

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 18 november 2014.

Voorzitter, laten we er geen doekjes om winden. Ons buitenlandbeleid is een lachertje. Het kabinet loopt voorop bij PvdA-thema’s als ontwikkelingshulp, klimaatbeleid en duurzame energie, maar begrijpt helemaal niets van internationale machtspolitiek.

Voorzitter, slapheid en angst, daarmee is ons veiligheidsbeleid doordrenkt. Het is niet opgewassen tegen de nieuwe bedreigingen die recent op ons land zijn afgekomen.

Het slappe optreden van dit kabinet zien we terug over de hele wereld. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het Nederlandse antwoord op de terroristische aanslag op de MH17 waarbij 196 landgenoten omkwamen. Waar de Verenigde Staten en Israël de lichamen en bezittingen van hun landgenoten meteen zouden terughalen, liet dit kabinet onze slachtoffers en hun nabestaanden in de steek. En terwijl Australië en Canada de Russische president Poetin ter verantwoording roepen voor zijn betrokkenheid, doet Nederland helemaal niets. Beschamend.

Voorzitter, de Russische agressie kent ondertussen geen grenzen. Het valt een soeverein land binnen met tanks en artillerie, het ondersteunt rebellen met wapentuig en het schendt Westers luchtruim met bommenwerpers en jachtvliegtuigen.

Voorzitter, zelfs een blinde kan zien dat de Koude Oorlog zo goed als terug is. Rusland vormt wederom het Evil Empire waarover Ronald Reagan sprak. Het Marxisme is vervangen door het Poetinisme.

Voorzitter, het Westen moet zich krachtig verweren. De diplomatieke theekransjes leiden tot niets. Rusland moet internationaal worden geïsoleerd. Daarom zeggen wij: roep onze ambassadeur terug uit Moskou en vraag onze bondgenoten hetzelfde te doen. Kom met nieuwe en zwaardere sancties die de Russische economie veel harder zullen raken. Pak de Russen waar het pijn doet, in de portemonnee. Laat de Russische economie bloeden.

Bovenal, Voorzitter, moeten we investeren in onze krijgsmacht. Dat Nederland zelfs in deze zeer onveilige tijden weigert het defensiebudget fors te verhogen, is schandelijk. We laten onze NAVO-bondgenoten in de steek. Slap en naïef, maar vooral onverantwoordelijk. Wij zeggen: 5 miljard erbij.

Voorzitter, mijn fractie vindt ook dat het kabinet af moet stappen van de doelstelling om alle kernwapens te ontmantelen. Partijen die in de huidige penibele veiligheidssituatie pleiten voor nucleaire ontwapening zijn niet alleen naïef, ze zijn zelfs ontzettend dom. Voert ook deze nieuwe minister de kabinetsdoelstelling uit om alle tactische nucleaire wapens uit Europa te verwijderen? Of is hij verstandiger? Graag een reactie.

Voorzitter, idealistische politiek kunnen we ons, zeker op dit moment in de wereldgeschiedenis, niet veroorloven. Geen Woodstock 2.0. In tegenstelling tot de meerderheid van deze Kamer willen wij dat de Nederlandse JSF’s straks gewoon een kernwapentaak kunnen uitvoeren binnen de NAVO-verplichtingen. Zoals het hoort.

Voorzitter, het slappe-hap-beleid van dit kabinet voert ook de boventoon in andere kwesties, bijvoorbeeld in de strijd tegen ISIS. De islamitische terroristen, die gruwelijke moordpartijen en slavernij legitimeren op grond van de islam, moeten natuurlijk ook in Syrië worden bestreden. Dit kabinet weigert echter. Net zoals zij de Koerden in Kobani niet durfde te bewapenen of de moed kon vinden zich krachtig uit te spreken tegen de Turkse alliantie met ISIS. In tegendeel zelfs, we belonen dit abjecte gedrag van Ankara door met Patriots bij te dragen aan de Turkse veiligheidsbelangen.

Mijn fractie, Voorzitter, stelt iets anders voor: Turkije uit de NAVO.

Voorzitter, soms is het softe en naïeve Nederlandse buitenlandbeleid ook onderdeel van een groter geheel, zoals bij de toenadering van de Europese Unie en de Verenigde Staten tot Iran. Laten we de waarheid onder ogen zien: Iran is niet de vriend, maar de vijand van het Westen. Iran blijft vastberaden kernwapens te ontwikkelen en heeft de atoomafspraken reeds geschonden. Iran vormt een existentieel gevaar voor Israël.

En, Voorzitter, wat te denken van de nieuwe EU-buitenlandchef Mogherini die stelt dat er binnen vijf jaar een Palestijnse staat moet komen? En dat terwijl de Palestijnse Autoriteit en terreurorganisatie Hamas in hun handvesten de vernietiging van Israël ten doel stellen.

Voorzitter, wij zeggen: Israël is een baken van licht in een verder uiterst duister Midden-Oosten. En Jeruzalem is wat ons betreft Israëls ondeelbare hoofdstad.

Voorzitter, het is dan ook uitermate gevaarlijk dat regeringspartij PvdA nadenkt over sancties tegen uitgerekend deze enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten. Ook de EU overweegt sancties. En, Voorzitter, het wordt allemaal extra eng als we bedenken dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken terreurorganisatie Hamas eerder een verzetsgroep noemde. Graag hoor ik van het kabinet - unaniem - dat het nog geen seconde overweegt sancties tegen Israël in te stellen. Graag een reactie.

Voorzitter, ik sluit af. De internationale veiligheidssituatie is voor het Westen en voor Nederland overnacht drastisch veranderd. Ons zachtaardige buitenlands- en veiligheidsbeleid moet daarom snel mee veranderen. Het moet robuust worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Voorzitter, kan wel een vleugje Churchill, Reagan of Thatcher gebruiken. Maar helaas moeten we het doen met Bert Koenders, lid van de Partij van de Arbeid…

Dank u wel.