ECB-Voorzitter Draghi ontmoet vandaag leden voor bespreking monetair beleid ECB
Velen schrijven het herstel van de rust op de financiële markten toe aan de Voorzitter van de Europese Centrale Bank i (ECB), Mario Draghi i. Hij heeft echter diep moeten graven in de monetaire gereedschapskist van de ECB om te slagen, wat hem op kritiek kwam te staan wat betreft de onconventionele maatregelen die hij ofwel heeft genomen of aangekondigd. Op maandag zal Draghi de leden van de Commissie economische en monetaire zaken ontmoeten.
SMP, OMT, TLTROs: het is een alfabetsoep van verschillende monetaire beleidsmaatregelen die de laatste paar jaar zijn bedacht door de ECB met twee doelen voor ogen: om de financiële markten te kalmeren en om de banken in de eurozone zover te krijgen dat ze weer opnieuw uitlenen. Dit zou de economische activiteit, groei en werkgelegenheid stimuleren.
Met het belangrijkste rentetarief van 0,05% ECB, krijgen de banken bijna gratis geld van de ECB. Echter, door de zware schuldenlast, van huishoudens en bedrijven, zijn banken nog steeds terughoudend om dit geld door te geven aan de reële economie. Dit is de reden waarom de ECB zijn toevlucht heeft genomen tot de zogenaamde onconventionele maatregelen waarvan het hoopt dat deze het risico van kredietverlening in onzekere tijden verkleinen. Deze methodes zijn vandaag het onderwerp van het debat.
Een van de meer controversiële maatregelen die al aangekondigd, maar nog niet geïmplementeerd is, zou de ECB in staat stellen om staatsobligaties op de financiële markten te kopen. Dit heeft deze laatste gekalmeerd. Het betekent dat er altijd een koper voor obligaties zal zijn en daarmee is de rente voor obligaties, de maat van hun risico's, gedaald. De ECB hoopt dat dit de banken tot uitlenen zal aansporen.
Maar sommige mensen zien dit als een belofte van goedkoop geld voor regeringen die zich niet willen bezighouden met pijnlijke structurele hervormingen. Ze zeggen dat door het kopen van staatsobligaties, de ECB zich zou bezighouden met fiscaal en monetair wat strijdig is met de Verdragen van de EU.
Dit is niet alleen een theoretisch debat: het Europese Hof van Justitie i gaat zich de komende maanden uitspreken over de conformiteit van zulke maatregelen met de Verdragen. Er is gevraagd om dit te doen door het Duitse constitutionele hof. Aangezien deze maatregelen gebruikt zijn om de markten te kalmeren, wordt de beslissing wordt met enig onbehagen tegemoet gezien.
Draghi komt ook in de parlementaire commissie in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Europees Comité voor systeemrisico's i. Op 4 november trad het gemeenschappelijk toezicht mechanisme van de ECB in werking. De ECB houdt direct toezicht op de 120 grootste banken in de eurozone.
Volg het debat rechtstreeks vanaf 15.00 uur.
REF. : 20141114STO79005