VNL: roep Poetin ter verantwoording

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 13 november 2014.

Voorzitter, afgelopen maandag was ik bij een zeer indrukwekkende herdenking. De betrokkenheid van dit kabinet met de nabestaanden is prijzenswaardig. Wij danken hen daarvoor.

Voorzitter, de nabestaanden verdienen echter niet alleen dat hun overleden vrienden en familieleden worden herdacht, maar ook dat zij rechtvaardigheid vinden.

Voorzitter, bijna vier maanden geleden, net na de terroristische aanslag op 196 landgenoten, had direct actie moeten worden ondernomen.

Mensen die daar toen voor pleitten, Voorzitter, zouden volgens de premier niet met hun verstand, maar op basis van hun emotie handelen.

Voorzitter, niets is minder waar. Verstandig zou het zijn geweest als meteen was ingegrepen. Verstandig en rechtvaardig. Volgens internationaal recht kon Nederland bewapende troepen sturen. Niet om oorlog te voeren, maar om de lichamen, bezittingen en bewijsmateriaal veilig te stellen.

Landen als de VS en Israël hadden hun slachtoffers en nabestaanden nooit zo in de steek gelaten.

Voorzitter, het kabinet besloot zich echter als braafste jongetje van de klas te gedragen. In strijd met de toezegging ‘om de onderste steen boven te krijgen.’ De media spreken al over een nationale schande.

Voorzitter, de eerste doelstelling van dit kabinet, het terughalen van de stoffelijke overschoten, had vrijwel meteen kunnen worden bereikt als men had onderhandeld met de rebellen. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken was het zeker stellen van de toegang tot de rampplek zelfs een morele verplichting.

Inderdaad, Voorzitter, een morele en zelfs juridische verplichting. Dat Oekraïne ook van mening is dat Nederland te traag heeft gehandeld, is schokkend te noemen. Het was allemaal te laat, te angstig en te weinig.

Voorzitter, het kabinet blijft vaag over de onderhandelingen met de rebellen. Wordt er nu wel of niet direct onderhandeld? En zo ja, waarom is er niet eerder met de rebellen gesproken?

Voorzitter, feit blijft dat Nederlanders nog nauwelijks op de rampplek zijn geweest, terwijl de winter aantreedt. Het slappe en angstige diplomatieke optreden van dit kabinet moet goed worden geëvalueerd. Niet door een afdeling van het ministerie van V en J, maar door middel van een parlementaire enquête.

Voorzitter, bij deze parlementaire enquête moet ook goed gekeken worden naar de rol van onze inlichtingendiensten. Hebben zij gefaald bij het doorgeven van cruciale informatie aan de luchtvaartmaatschappijen?

Voorzitter, vóór 2016 hoeven we van het OM geen duidelijkheid te verwachten over het strafrechtelijk onderzoek. Het is ook absurd dat het kabinet blijft zwijgen over de satellietbeelden, terwijl het Duitse parlement wel over deze informatie beschikt.

Voorzitter, de agressiviteit van Rusland lijkt geen grenzen te kennen. Het leger van Poetin is Oekraïne binnengevallen met tanks en artillerie. Bewijs dat pro-Russische rebellen, met directe Russische steun, de MH17 met een raket naar beneden schoten is volgens onze bondgenoten overduidelijk.

De Australische premier heeft van de Russen zelfs al excuses geëist voor hun betrokkenheid. Wanneer roept onze minister-president, Vladimir Poetin ter verantwoording?

Voorzitter, na deze verschrikkelijke terroristische aanslag moet het recht zegevieren. De vraag is of dit krachteloze kabinet daarvoor nog kan zorgen.

Dank u wel.