Nederland verlengt bijdrage aan antipiraterijmissie

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op vrijdag 14 november 2014, 16:23.

Nederland neemt tot eind 2015 deel aan de piraterijbestrijding door de Europese Unie i. De Tweede Kamer i besloot vandaag om de EU-missie Atalanta met een jaar te verlengen.

De marine zet hiervoor volgend jaar 2 schepen in voor de kust van Somalië. De Nederlandse bijdrage aan Ocean Shield, de antipiraterijmissie van de NAVO, wordt niet verlengd. Het schip dat daarmee vrijkomt, gaat naar de NAVO Standing Naval Maritime Group, het snel inzetbare vlootverband van de NAVO.

Geen kaping sinds 2012

Nederland levert sinds 2009 een bijdrage aan anti-piraterijoperaties in de wateren bij Somalië. Sinds het voorjaar van 2012 is er geen koopvaardijschip meer gekaapt. Om deze trend vast te houden, blijft piraterijbestrijding nodig, zowel op zee als op land.

Onderliggende oorzaken aanpakken

De internationale inzet op het land is gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van piraterij in Somalië. Belangrijk is het vergroten van de veiligheid en stabiliteit in het Oost-Afrikaanse land. Daarom draagt Nederland ook bij aan de training van het Somalische leger. Verder wordt geholpen bij de opbouw van Somalische en regionale maritieme instituties.