Europees Jaar van de Ontwikkeling: Onze wereld, onze waardigheid, onze toekomst

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 11 november 2014, 14:53.

Leerlingen van een school in Haiti die met EU-geld werd gebouwd

De Europese economie draait dan niet op volle toeren, dat betekent niet dat Europa anderen vergeet. De EU is nog steeds 's werelds grootste donor en volgens een Eurobarometer-enquête uit 2012, vindt, 85% van de Europeanen dat Europa ontwikkelingslanden moet blijven helpen. Volgend jaar is het Europees Jaar van de Ontwikkeling, om te vieren wat al bereikt is en te bekijken wat nog moet worden gedaan. De ontwikkelingscommissie bespreekt vandaag dit themajaar.

Het motto van het Europees Jaar van de ontwikkeling in 2015 is: "Onze wereld, onze waardigheid, onze toekomst". In een resolutie over het jaar, aangenomen in april 2014, stelden de leden: "De voortzetting van steun voor ontwikkelingssamenwerking is cruciaal in een snel veranderende wereld. Ongeveer 1,3 miljard mensen leven nog steeds van een extreem laag inkomen en de menselijke ontwikkelingsbehoeften van vele anderen zijn nog steeds niet vervuld."

De Voorzitter van de parlementaire commissie Ontwikkelingssamenwerking, Linda McAvan, zei. "Het Europees Jaar van de Ontwikkeling is een belangrijke gelegenheid om de burgers te betrekken bij het werk van de EU-instellingen op het gebied van ontwikkelingsbeleid Het Parlement speelde een belangrijke rol in het creëren van het Jaar en het is dus van vitaal belang dat wij in 2015 actief deelnemen. Onze geplande activiteiten zullen ervoor zorgen dat wij samenwerken met de nationale informatiebureaus, de Europese Commissie, het maatschappelijk middenveld en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat het zo breed mogelijk zichtbaar is."

Charles Goerens, een Luxemburgs lid van de ALDE-fractie en rapporteur voor het Jaar, liet weten: "Als politiek over keuzes gaat, gaat ontwikkelingsbeleid over waardigheid."

Om de discussie live te volgen, klik op de link aan de rechterkant.

Klik voor meer nieuws over het Europees Parlement.

REF. : 20141110STO78136