GGO-saga gaat verder: volg de stemming

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 10 november 2014, 13:02.

Rapporteur Frédérique Ries i legt het wetsvoorstel uit.

Op 11 november stemmen de leden van de milieucommissie over hun aanbevelingen voor de plenaire vergadering over de mogelijkheid voor de lidstaten om de teelt van GGO's op hun grondgebied te beperken of verbieden. Volg de stemming op dinsdag vanaf 09:00 uur. Voor meer informatie over de kwestie, kunt u kijken naar het interview met rapporteur Frédérique Ries op europarltv.

Het wetgevende werk ging al van start in juli 2010. Eind juli van dit jaar publiceerde de Raad i haar laatste positie. Het controversiële en uiterst complexe GGO-dossier ligt nu terug bij het Parlement. De leden van de EP-commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid i stemmen op dinsdagochtend over hun advies. Vervolgens wordt over deze aanbevelingen gedebatteerd in de plenaire vergadering.

Rapporteur Frédérique Ries, een Belgisch lid van de ALDE-fractie liet over het dossier weten dat het een richtlijn betreft die de staten de mogelijkheid geeft tot een verbod op de teelt van GGO's. Het verslag dat de milieucommissie voorbereidt "is de weerspiegeling van de vele zorgen van deze commissie". De "criteria en motieven, zoals landgebruik, respect voor de biodiversiteit en de weerstand tegen pesticiden (...) zijn veel beter beschreven, veel nauwkeuriger dan de te vage formulering van de Commissie," liet ze ook nog weten.

Volg de stemming online vanaf 09.00 uur.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20141107STO78014


1.

Relevante EU dossiers