VNL: schaf provincies en Eerste Kamer af

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 5 november 2014.

Voorzitter, afgelopen zondag was het precies tien jaar geleden dat Theo van Gogh door een islamitische extremist op gruwelijke wijze werd vermoord.

Nog steeds, Voorzitter, bestaan er twijfels rondom de moord op Van Gogh. Het is dan ook goed dat de rol van de AIVD in de periode na de moord op Van Gogh alsnog tegen het licht wordt gehouden.

De AIVD, Voorzitter, mag nooit tekortschieten in de strijd tegen de jihad. Toen niet. En nu niet. Mijn fractie dringt aan op 6 miljard extra voor politie, justitie en defensie. Een substantieel deel daarvan moet worden ingezet voor het versterken van onze inlichtingendiensten. Veiligheid dient dé kerntaak van de overheid te zijn. Het kabinet moet daar ook naar handelen. Het kan toch niet zo zijn dat politieagenten geleend moeten worden door de veiligheidsdiensten als gevolg van een tekort aan mensen. En dat blunders zoals in Arnhem, waar een AIVD-operatie misging door een scheve stoeptegel, vaker gaan plaatsvinden. Hoe gaat de minister dit aanpakken?

Dan, Voorzitter, de nieuwe vorm van paspoortfraude waarover RTL Nieuws berichtte, die vooral door Oost-Europeanen lijkt te worden toegepast.

Deze nieuwe vorm van fraude komt er op neer, Voorzitter, dat mensen die in hun land van herkomst hun naam hebben laten wijzigen, zich in ons land probleemloos kunnen aanmelden met die nieuwe naam. Het gaat waarschijnlijk om liefst 50.000 valse namen.

Criminelen, Voorzitter, zijn daardoor onvindbaar voor de politie en fraudeurs kunnen onbeperkte aantallen toeslagen en uitkeringen opstrijken. Ook kan zo meerdere keren AOW worden opgebouwd.

Voorzitter, deze fraude moet kei- en keihard worden aangepakt. Wat gaat de minister doen?

En kan de minister aangeven waarom gemeentes niet al veel eerder zijn geïnformeerd over deze nieuwe vorm van fraude? Te meer daar we in het recente verleden al te maken hadden met de miljoenenfraude door Bulgaren.

Voorzitter, de beste oplossing voor dit probleem is natuurlijk een einde maken aan het vrije verkeer van personen voor mensen uit landen met een veel lager welvaartspeil. Wat ons betreft blijven de grenzen voor Duitsers, Denen en Britten open, maar sluiten we de grenzen voor o.a. Bulgaren en Roemenen. We mogen Nederland niet laten leegroven.

Ten slotte voorzitter, een ander thema: de provincies. Deze minister probeerde ooit een super-provincie te creëren. Dat ging helemaal mis. Niemand zat er op te wachten. Mijn fractie heeft een beter voorstel: schaf alle provincies als bestuurslaag af. Weg met dat relikwie uit de negentiende eeuw.

Zelf, Voorzitter, heb ik meer dan drie jaar deel uitgemaakt van de Provinciale Staten van Flevoland. En ik kan u zeggen, Voorzitter, de provinciale bestuurslaag is overbodig.

Voorzitter, de provincies behouden we als cultureel-geografische entiteiten. Zeeland, Limburg en Friesland blijven dus gewoon bestaan, maar als bestuurslaag verdwijnen ze wat ons betreft. Twee bestuurslagen - een landelijke en gemeentelijke - is voldoende in een land waar je van oost naar west in anderhalf uur doorheen rijdt.

Als we de provincies als bestuurslaag afschaffen, Voorzitter, betekent dat dus het einde van de Provinciale Staten en automatisch ook het einde van de Eerste Kamer.

Keurige democratische rechtsstaten, Voorzitter, als Denemarken, Zweden, Finland en Portugal hebben al een eenkamerstelsel. Nederland zou zich in dat rijtje moeten voegen.

Voorzitter, ik roep de minister dan ook op een voorstel tot Grondwetswijziging voor te bereiden: weg met de provincies en weg met de Eerste Kamer. Dus van drie naar twee bestuurslagen en van een twee- naar een eenkamerstelsel.

Voorzitter, Nederland verdient een moderner bestuurlijk en politiek stelsel. Een systeem dat past bij deze tijd, een stelsel dat past bij de eenentwintigste eeuw. Graag een reactie van de minister.

Dank u wel.