Ebola: EU goed voorbereid, post-ebola plan nodig voor getroffen landen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 5 november 2014, 17:19.

"Het risico op verspreiding van Ebola in de EU is laag en de Europese landen zijn goed voorbereid", zei Zsuzsanna Jakab, regionaal Directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie voor Europa tijdens een debat in de commissie Milieu en Volksgezondheid deze week. De leden van de commissie ontwikkelingssamenwerking bespraken deze week ook de uitbraak met de ambassadeurs van de betrokken landen die de noodzaak van een "post-Ebola Marshall plan" benadrukten.

Sommige Europarlementariërs bekritiseerden de trage reactie op de uitbraak van de ziekte door internationale organisaties zoals de VN en de WHO i en de coördinatie en benadrukten het belang van non-gouvernementele organisatie zoals Artsen zonder Grenzen tijdens het debat op woensdag. De Duitse christendemocraat Peter Liese i benadrukte dat het tijd zal nemen om een mogelijk vaccin te ontwikkelen en dat dat niet iets is waar we op moeten rekenen. "We moeten de gezondheidszorgsystemen nu versterken," voegde hij eraan toe.Voor de Duitse sociaaldemocraat Matthias Groote i moet de EU ook de communicatie over de kwestie verbeteren.

Repatriëring van werkers in de gezondheidszorg

Repatriëring van internationale hulpverleners die Ebola hebben opgelopen is essentieel voor de bestrijding van Ebola op de grond. "Dit is een gebied waar we meer zouden kunnen doen", zei de Voorzitter van de commissie Milieu en Volksgezondheid, Giovanni La Via i.

Marc Sprenger, directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding i wees erop dat "zijn patiënten naar Europa komen in gecontroleerde omstandigheden".

Josu Juaristi Abaunz, een Spaans lid van de fractie GUE/NGL zei: "Helaas is de publieke opinie in Europa meer bezig met een paar gevallen die zich kunnen voordoen op de Europese kusten dan de humanitaire ramp in Afrika".

In antwoord op vragen van de leden, liet Jakab weten: "Ik ben het eens dat het gemakkelijker zou zijn voor iedereen als een kwalitatief hoogwaardige behandeling daar kan worden gegeven, dit is tot nu toe nog niet mogelijk geweest".

Post-Ebola Marshallplan

"We moeten een soort van post-Ebola Marshallplan opzetten want de economie moet weer worden opgebouwd", zei Ousmane Sylla, ambassadeur van de Republiek Guinee bij de EU en voorzitter van het Comité van ACS-ambassadeurs tijdens een eerdere gedachtenwisseling over Ebola in de commissie ontwikkelingssamenwerking.

De voorzitter van de commissie Ontwikkelingssamenwerking, Linda McAvan, i zei dat de commissie zich ervan bewust is dat het noodzakelijk is om de getroffen landen te blijven steunen.