Rajendra Pachauri: "EU should set example for the rest of the world"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 5 november 2014, 15:45.

Rajendra Pachauri

De planeet zou 4,8 graden Celsius warmer kunnen zijn en zeespiegel tot 82 centimeter hoger tegen 2100, stelt het vijfde evaluatierapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN, dat zondag werd gepubliceerd. Het IPCC ontving de Nobelprijs in 2007. Wij spraken met het hoofd van het IPCC, Rajendra Pachauri, in aanloop naar zijn deelname aan een conferentie van de Evaluatie van wetenschappelijke en technische opties (STOA) van het Europees Parlement op 4 november.

Hoe kan het Europees Parlement de voortgang van het nieuwe klimaatpact steunen dat wordt opgesteld tijdens de klimaatconferentie in Lima in december en vervolgens in Parijs volgend jaar?

Ik hoop dat het Europees Parlement en de andere partijen van de EU kunnen kijken naar de wetenschappelijke bevindingen van het rapport en ze onder de aandacht brengen van beslissingnemers. Dat zou een belangrijke input zijn en tot een ambitieniveau leiden.

Er zijn al lang bestaande verschillen tussen de opkomende landen en de ontwikkelde landen over hoe de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de uitstoot kan worden gedeeld. Is er een oplossing?

Dit is precies de reden waarom de onderhandelingen al zo lang gaande zijn. Ik k denk dat ieder van ons zich moeten realiseren dat we de bewoners van de planeet aarde zijn en dat wij ook met de gevolgen van klimaatverandering te maken zullen krijgen.

De EU is een actor die veel invloed heeft. Het beste om te doen is om een voorbeeld te stellen voor de rest van de wereld. Als kan worden gezorgd dat veel van deze oplossingen kunnen worden geïmplementeerd, dat ze uitvoerbaar zijn en de economie niet verstoren, geeft dat naar mijn mening een zeer krachtige boodschap.

Wat zegt u tegen mensen die denken dat menselijke activiteit het klimaat niet beïnvloedt?

In deze wereld iedereen heeft recht op zijn eigen mening maar het gewicht van wetenschappelijk advies is nu overweldigend. We hebben echt duidelijk gezegd dat het grootste deel van de opwarming wat heeft plaatsgevonden sinds het midden van de vorige eeuw, zeer waarschijnlijk veroorzaakt is door menselijk handelen. Wanneer we zeggen dat de kans zeer waarschijnlijk is, geven we het een kans van meer dan 95 procent.

Ik denk dat we mensen echt moeten overtuigen op basis van de wetenschappelijke realiteit van de klimaatverandering en wat de oorzaak is. Ik hoop dat mensen dat zullen accepteren en verder gaan. We hebben nu echt actie nodig.

De Conferentie van de Partijen (COP) zal plaatsvinden in Lima, Peru van 1 tot 12 december. De leden van de milieucommissie namen op 5 november een resolutie aan over de VN-conferentie over klimaatverandering.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20141105STO77302