VNL: 5 miljard extra voor defensie

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op maandag 3 november 2014.

Voorzitter, het is irrationeel en zeer onverstandig. Blijven bezuinigen op Defensie, terwijl Nederland en de NAVO zowel in oorlog zijn met ISIS als worden uitgedaagd door een expansief Rusland.

Voorzitter, tóch gebeurt het onder leiding van deze VVD-minister van Defensie. Er is helemaal geen trendbreuk, zoals zij ons steeds voorhoudt, maar juist een afbreuk van de krijgsmacht. Het defensiebudget blijft maar dalen. Tot groot afgrijzen van de commandant der strijdkrachten, de NAVO secretaris-generaal en bondgenoten zoals de Verenigde Staten.

Voorzitter, het is van groot nationaal belang dat onze krijgsmacht zo snel mogelijk meer slagkracht krijgt. Meer slagkracht betekent dat deze minister splinternieuwe CV-90’s niet voor een fooi verkoopt, maar deze behoudt. Meer slagkracht betekent dat zij uitstekende mijnenjagers niet buiten dienst stelt, maar deze weer in gebruik neemt.

Voorzitter, mijn fractie wil dat er per direct een stop komt op de verkoop van deze goede wapensystemen. Waarom gaat de minister door met deze kapitaalsvernietiging? Is zij blind voor de enorme bedreigingen waarmee Nederland wordt geconfronteerd?

Voorzitter, ruim 5 miljard extra is nodig voor onze krijgsmacht. Van alles moet meer komen: meer fregatten, meer maritieme helikopters, meer straaljagers, meer cyber capaciteit. En ja, voorzitter, ook weer nieuwe tanks. Dankzij de VVD en de PvdA heeft Nederland straks nog maar twee tanks over. In een museum welteverstaan.

Voorzitter, om de slagkracht te versterken, moeten ook de vier drones die Nederland heeft gekocht van het type Reaper worden bewapend. Andere gebruikers, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, binden wél Hellfire-raketten onder deze toestellen. Zij gebruiken hun drones namelijk waarvoor zij zijn bedoeld: als middel om luchtaanvallen uit te voeren op terroristen.

Voorzitter, waarom doet Nederland dit niet? Graag hoor ik of de minister haar padvindersmentaliteit wil laten varen en onze drones wil bewapenen in de strijd tegen ISIS.

Voorzitter, tenslotte. Defensie betaalt jaarlijks ongeveer honderd miljoen euro aan omzetbelasting bij de aankoop van materieel. Mijn fractie wil dat de defensie-uitgaven worden vrijgesteld van BTW. Ook op die wijze kan meer geld worden besteed aan de versterking van de slagkracht.

Dank u wel.