Georganiseerde misdaad keihard bestrijden

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 30 oktober 2014.

Voorzitter, politie en justitie verliezen hun greep op de georganiseerde misdaad. En dat moet deze VVD-minister zich aanrekenen.

De georganiseerde criminaliteit, Voorzitter, dreigt met name in Noord-Brabant en Limburg onbeheersbaar te worden. Meerdere burgemeesters worden bedreigd door onderwereldfiguren. Criminelen proberen via stromannen, soms oud-politici, greep te krijgen op de bovenwereld. Het lijkt alsof ik het heb over The Godfather of The Sopranos, maar het is helaas de trieste realiteit in ons land.

Voorzitter, criminele motorbendes als Satudarah, Bandidos en No Surrender lijken vrij spel te hebben. Bij invallen in woonwagenkampen worden hennepkwekerijen, wapens, gestolen spullen en miljoenen euro’s cash geld aangetroffen.

In de wereld van de georganiseerde misdaad gaan miljarden om. Alleen al in de regio Tilburg wordt jaarlijks, volgens een onderzoek van de Universiteit van Tilburg, zo’n 800 miljoen verdiend met hennepteelt. Naar schatting zijn alleen al in Tilburg dagelijks zo’n 2.500 mensen in de wietteelt actief.

Volgens bronnen bij politie, justitie en de lokale overheid proberen criminelen rechtstreeks burgemeesters en wethouders te beïnvloeden. Zo is er een oud-wethouder die als adviseur optreedt voor xtc-producenten. Daarnaast is er een wethouder wiens broer nauwe banden heeft met criminelen en die hem naar voren schuiven om hun belangen te behartigen. Verder zouden er politiemensen worden omgekocht. En burgemeesters die eindelijk eens optreden tegen criminelen, worden bedreigd en geïntimideerd. Nederland Maffialand.

Voorzitter, het is Sicilië in de polder.

Voorzitter, ik heb een aantal vragen voor deze VVD-minister:

Gaat hij nu eens eindelijk een vuist maken tegen de georganiseerde misdaad?

Is de minister bereid criminele motorbendes te verbieden? Ruim een kwart van de leden van die bendes is de afgelopen twee jaar verdacht geweest van moord, afpersing, geweldpleging of drugshandel.

Is de minister bereid hoge minimumstraffen in te voeren? Want criminelen moeten altijd langdurig worden opgesloten.

En is de minister bereid veel meer te investeren in de bestrijding van de georganiseerde misdaad? De 125 extra medewerkers die zich sinds het begin van deze maand bezighouden met de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, is natuurlijk maar een druppeltje op een gloeiende plaat. Is de minister bereid zich binnen het kabinet hard te maken voor veel meer geld voor veiligheid? Mijn fractie, Voorzitter, dringt al tijden aan op 1 miljard extra voor politie en justitie. Want, Voorzitter, het is geen vijf voor, maar vijf over twaalf. Nederland verdient beter.

Dank u wel.