Energie: De EU investeert 647 miljoen EUR in cruciale energie-infrastructuur

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, G.H. (Günther) Oettinger i, gepubliceerd op woensdag 29 oktober 2014.
Energie: De EU investeert 647 miljoen EUR in cruciale energie-infrastructuur
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie i

Persbericht

Brussel i, 29 oktober2014

Energie i: De EU investeert 647 miljoen EUR in cruciale energie-infrastructuur

Vandaag zijn de lidstaten overeengekomen om 647 miljoen EUR toe te wijzen als steun voor cruciale prioritaire infrastructuurprojecten. Het grootste deel van de steun gaat naar gasprojecten in het Oostzeegebied en in Midden‑ en Zuidoost-Europa. De financiering zal afkomstig zijn uit een EU-programma dat de Connecting Europe Facility (CEF) wordt genoemd. De ondersteunde projecten zullen de energievoorzieningszekerheid van Europa i versterken en zullen helpen het isolement van bepaalde lidstaten, die niet verbonden zijn met de EU-brede energienetten, te doorbreken. Zij zullen ook bijdragen tot de voltooiing van een Europese energiemarkt en tot de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnet.

Vicevoorzitter Günther H. Oettinger i, bevoegd voor het energiebeleid, verklaarde: " Ik ben verheugd over de vandaag genomen beslissing, waardoor we de infrastructuur die nodig is om de continuïteit van de Europese energievoorziening te waarborgen, sneller kunnen bouwen. De geopolitieke crisis heeft duidelijk gemaakt dat wij onze energienetten onderling beter moeten verbinden. Dit is cruciaal voor een geïntegreerde energiemarkt waarin consumenten zoveel mogelijk waar voor hun geld krijgen ."

De meeste middelen zullen direct of indirect worden gebruikt voor de financiering van gasprojecten. Afgezien van de aanleg van nieuwe pijpleidingen, betreft het hier ook terminals om vloeibaar aardgas (LNG) te transporteren naar het Oostzeegebied en Midden‑ en Zuidoost-Europa.

Daarnaast zullen ook innovatieve technologieën in de elektriciteitssector worden ondersteund. Daaronder vallen een haalbaarheidsstudie met betrekking tot een 700 km lange onderzeese hoogspanningskabel (gelijkstroom) tussen Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk en een project voor slimme netwerken op de grens tussen Ierland en het VK (Noord-Ierland).

Van de 34 verleende subsidies:

  • hebben er 16 betrekking op aardgas en 18 op de elektriciteitssector;
  • zijn er 28 bedoeld om er studies, zoals milieueffectbeoordelingen (91,4 miljoen EUR) van te betalen;
  • zijn er 6 bestemd ter ondersteuning van infrastructuurprojecten (555,9 miljoen EUR).

Een aantal ondersteunde projecten werd aangemerkt als essentieel voor de voorzieningszekerheid in het kader van de Europese strategie voor energiezekerheid van 28 mei 2014. Uit de Connecting Europe-faciliteit (CEF) worden subsidies verstrekt voor projecten die duidelijke baten opleveren over de nationale grenzen heen, maar die commercieel niet levensvatbaar zijn of in bepaalde lidstaten niet door de gebruikers kunnen worden betaald.

Met de middelen van de CEF kan tot 50% van de in aanmerking komende kosten van acties worden gedekt. In uitzonderlijke omstandigheden echter ‑ wanneer een actie duidelijk de energievoorzieningszekerheid versterkt, de solidariteit tussen lidstaten vergroot of uiterst innovatieve oplossingen mogelijk maakt - kan tot 75% van de kosten door de faciliteit worden gedekt.

Het voorstel van de Europese Commissie wordt ondersteund door het coördinatiecomité van de CEF dat bestaat uit vertegenwoordigers van de lidstaten. Later dit jaar zal de Commissie formeel de lijst met voorstellen vaststellen die in het kader van de CEF-Energie financiële bijstand zullen krijgen.

Achtergrond

In het kader van de Connecting Europe-faciliteit is in totaal 5,85 miljard EUR toegewezen voor de uitbouw van de trans-Europese energie-infrastructuur in het tijdvak 2014-2020.

Om in aanmerking te komen voor subsidies moet een voorgestelde actie betrekking hebben op een project dat is opgenomen op de lijst van "projecten van gemeenschappelijk belang". De eerste lijst werd in oktober 2013 door de Europese Commissie vastgesteld. De lijst bestaat uit 248 projecten voor energie-infrastructuur die, eenmaal voltooid, elk aanzienlijke voordelen moeten opleveren voor minimaal twee lidstaten, door de energievoorzieningszekerheid te versterken, door bij te dragen tot marktintegratie en meer concurrentie, alsmede door de CO 2 -emissies te verminderen.

Na publicatie van de eerste uitnodiging tot het indienen van voorstellen in het kader van de CEF-energie zijn 64 in aanmerking komende voorstellen ontvangen die betrekking hadden op een steunbedrag van in totaal 1,370 miljard EUR. Voorgestelde acties die tijdens de evaluatie zijn afgewezen omdat zij op het tijdstip van sluiting van de uitnodiging nog niet tot wasdom waren gekomen, kunnen opnieuw voor subsidieverlening worden ingediend bij de volgende, voor 2015 geplande uitnodiging tot het indienen van voorstellen.

Voor meer informatie

MEMO/14/605

Webpagina DG ENERGIE inzake projecten van gemeenschappelijk belang http://ec.europa.eu/energy/infrastructure/pci/pci_en.htm