Geef boeren, tuinders en vissers de ruimte

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 28 oktober 2014.

Voorzitter, dank u wel.

Mijn fractie komt op voor boeren, tuinders, vissers en jagers. Ja, mevrouw Thieme u hoort het goed. Waar de Partij voor de Dieren consequent kiest voor dieren, kiezen wij consequent voor mensen. Wij staan diametraal tegenover de Dierenpartij, de vleesgeworden decadentie in ons parlement.

Voorzitter, mijn fractie vindt dat onze boeren en tuinders weer ruimte moeten krijgen om te ondernemen. Men moet niet uren bezig zijn met het invullen van allerlei formulieren. Boeren moeten boeren. En niet bang zijn voor EU-melkboetes van 132 miljoen of verplicht worden 300 euro te betalen voor alleen al het indienen van een aanvraag om schade door ganzen te laten vergoeden.

Hetzelfde geldt voor onze vissers. Ook zij worden bedolven onder de meest bizarre Brusselse ideeën. Wij zeggen: laat onze vissers vissen. Op vis wel te verstaan. Of garnalen, in heel de Waddenzee. En niet zoals Brussel wil, op plastic.

Ook komen wij op voor onze jagers. Nu worden jagers te vaak in het verdomhoekje gezet. Maar het is uitermate belangrijk dat wildpopulaties - bijvoorbeeld de wilde zwijnen op de Veluwe - in toom worden gehouden.

Daar komt bij: dieren zijn geen mensen. De wereld van Walt Disney is een fictie. Winnie de Poeh, Mickey Mouse, het is allemaal leuk, maar het heeft niets van doen met de werkelijkheid. Natuurlijk moet dierenwelzijn worden gewaarborgd, maar het moet niet doorslaan. En als ik dan zie dat er een partij is die vissenkommen wil verbieden, sportvissen “dierenmarteling” noemt, circussen en dierentuinen kapot wil maken, een kruistocht voert tegen leren jassen en een traditie als het rapen van kievitseieren de nek om wil draaien, dan denk ik: hoe decadent moet het worden? Ons land wordt geconfronteerd met massawerkloosheid, enorme lastenverzwaringen en islamitisch extremisme. De vissenkom en de leren jas zijn niet ons grootste probleem. Dit is het parlement, geen kleuterklas. Het zijn de ideeën van een vijfjarig meisje dat te veel naar Free Willy heeft gekeken.

Voorzitter, ik ga afronden.

Zoals ik in het begin van mijn termijn reeds aangaf willen wij dat boeren weer vrij kunnen boeren. Eén van de belemmeringen is de regelgeving omtrent de bestrijding van ganzen. Een behandelbedrag van 300 euro om überhaupt schade te mogen declareren. Absurd. Mijn fractie wil dat a) dit behandelbedrag wordt geschrapt en b) dat de grauwe gans, kol-, brand- en Canadese gans vrij bejaagbaar worden en dat die malle ontheffingen voor deze soorten niet meer gelden.

Graag een reactie.

Voorzitter, ik dank u vriendelijk.