Pinokkio: Gezamenlijk antwoord EU op problematiek Middellandse Zee laat lang op zich wachten

woensdag 29 oktober 2014

DEN HAAG (PDC i) - De bewering "Gezamenlijk antwoord EU op problematiek Middellandse Zee laat lang op zich wachten" is waar met een kleine maar. Dat is de conclusie van de website pinokkiofactor.eu. De EU-lidstaten i hebben te weinig verantwoordelijkheid getoond om gezamenlijk de vluchtelingenproblematiek aan te pakken. De EU-geleide missie Triton zal zeer waarschijnlijk niet het gat dat de Italiaanse missie achter zal laten, op kunnen vullen.

Pinokkiofactor.eu onderzoekt en beoordeelt beweringen over de Europese Unie op hun waarheidsgehalte. Hoe langer de neus van Pinokkio, hoe meer onzin er volgens Pinokkio verkocht wordt.

Steeds meer asielzoekers proberen in gammele bootjes vanuit Noord-Afrika de Europese Unie i te bereiken. Dit jaar verdronken er al 3000 migranten tijdens deze gevaarlijke oversteek. Italië heeft na de ramp bij Lampedusa operatie Mare Nostrum gelanceerd. Deze operatie kost Italië echter veel geld en ondanks herhaalde Italiaanse pogingen om de kosten meer over de EU te verdelen, vindt het land dat het nog altijd buitensporig veel betaalt. 

De EU lanceert vanaf 1 november de operatie Triton, vanuit het grensbewakingsagentschap Frontex i. Volgens de EU dient Triton slechts ter ondersteuning, maar Italië vindt dat het tijd is dat de EU haar verantwoordelijkheid neemt en beëindigt daarom Mare Nostrum. 

Pinokkio zegt: Amnesty International heeft gelijk. De gezamenlijke lidstaten van de EU hebben tot nu toe weinig verantwoordelijkheid getoond om tot een coherente Europese aanpak van vluchtelingenproblematiek te komen. De nieuwe missie van Frontex, Triton, zal waarschijnlijk minderwaardig zijn aan de vertrekkende Italiaanse missie. 

Bron: pinokkiofactor.eu