Hoe het EP opkomt voor de mensenrechten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 23 oktober 2014, 9:55.

Het Europees Parlement i als een sterke voorvechter van mensenrechten vraagt aandacht voor flagrante schendingen over de hele wereld in iedere plenaire vergadering in Straatsburg. Deze week bespreekt het Parlement de situatie in Rusland, Oezbekistan en Mexico. Lees meer over de debatten en volg ze live op onze website.

De debatten over gevallen van schending van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat vinden plaats op donderdag als laatste onderdeel van de plenaire vergadering en worden gevolgd door een stemming resoluties. Ze helpen om aandacht te vragen en druk uitoefenen op de betrokken overheden om maatregelen te nemen om de schendingen van de mensenrechten te stoppen.

Een commissie, een interparlementaire delegatie, een fractie of ten minste 40 leden mogen een verzoek indienen voor een debat. De Conferentie van voorzitters stelt een lijst op met maximaal drie onderwerpen per plenaire vergadering.

Debatten van donderdag 23 oktober

De onzekere situatie in Mexico, waar de banden tussen drugskartels en lokale overheden worden ontrafeld na de dood van zes mensen tijdens demonstraties in de deelstaat Guerrero, op 26 september. Er zijn nog 43 studenten vermist.

Ruslands behandeling van de niet-gouvernementele organisatie Memorial. In 2009 was de organisatie de Sacharov-prijs Na genoemd te zijn als een buitenlandse agent voor 'politieke activiteiten', wordt Memorial nu bedreigd door ontbinding na een verzoek van het ministerie van Justitie.

De voortdurende schendingen van de mensenrechten in Oezbekistan, waar een aanzienlijk aantal Oezbeekse burgers gevangen zitten op basis van politiek gemotiveerde aanklachten. Uit recente rapporten blijkt ook dat gedwongen arbeid en kinderarbeid nog steeds wijdverbreid zijn in het land.

REF. : 20141017STO74418