EP: Europees Semester heeft betere uitvoering en meer democratische controle nodig

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 21 oktober 2014, 15:20.

In het kader van het Europees Semester coördineren de EU-lidstaten hun economisch beleid om fundamenten voor groei, werkgelegenheid en een evenwichtige begroting te creëren. De leden wezen er vandaag op dat de aanbevelingen beter moeten worden uitgevoerd en dat het proces om tot deze aanbevelingen te komen, onder betere democratische controle moet staan. De stemming over het verslag staat gepland voor woensdag.

Philippe De Backer i, een Belgisch lid van de ALDE-fractie en rapporteur over het Europees semester, zei dat de coördinatie van het economisch beleid in de EU en de trojka programma’s moeten worden onderworpen aan meer democratische controle door het EP. De lidstaten moeten het proces van het Europees semester beter beheren om het concurrentievermogen te vergroten, groei te creëren en hun stelsels van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt te moderniseren, voegde hij eraan toe.

Benedetto Della Vedova i, de Italiaanse staatssecretaris bij het ministerie van Financiën, sprak over de noodzaak van een langetermijnvisie en moedige hervormingen om banen en groei te creëren en de concurrentiepositie te verbeteren.

Namens de Europese Commissie liet Jyrki Katainen i weten dat het Europees Semester een zeer nuttige oefening is in het identificeren van en het coördineren van de beleidsreacties op de uitdagingen van de individuele lidstaten en de EU als geheel. "De turbulentie op de markt van vorige week herinnerde ons aan de noodzaak de hervormingen te blijven uitvoeren."

De Poolse christendemocraat Dariusz Rosati i wees er op dat slechts 10 tot 15% van de specifiek landenaanbevelingen in 2013 volledig door de lidstaten zijn geïmplementeerd. Hij riep op tot het gedisciplineerder maken van het proces om voldoende politiek kapitaal te mobiliseren ten gunste van de hervormingen in de lidstaten en om de nationale parlementen erbij te betrekken ter verbetering van de democratische controle.

De Hongaarse sociaaldemocraat Tibor Szanyi i waarschuwde ervoor dat de structurele hervormingen gebrekkig kunnen zijn en armoede kunnen veroorzaken. Als mogelijke manier om groei te krijgen, stelde hij voor zich te richten op investeringen, de bestrijding van belastingontduiking en het verzekeren van het vrij verkeer van werknemers.

Sampo Terho i, een Fins lid van de ECR-fractie was kritisch over een te federalistische aanpak voor het Europees Semester: "We kunnen ons niet voorstellen dat de besluitvorming zou worden weggehaald bij de nationale lidstaten".

Sylvie Goulard i, een Frans lid van de ALDE-fractie, zei dat uit de debatten in sommige lidstaten blijkt dat een duidelijk besef van onderlinge afhankelijkheid van het economisch beleid in de EU nog steeds ontbreekt.

Volgens Bas Eickhout i, een Nederlands lid van de Groenen/EVA, laat het verslag duidelijk zien dat er een pro-Europese meerderheid in het parlement is die op het belang van het Semester wijst en “dit is ook een zeer duidelijke oproep aan de Raad en de lidstaten om dit proces serieuzer te nemen."

Marisa Matias i, een Portugees lid van de fractie GUE/NGL, zei: "Het economisch beleid is over het algemeen desastreus geweest ... als je echt begrotingsconsolidatie wilt, moet je de werkloosheid aanpakken."

Steven Woolfe i, een niet-fractiegebonden lid uit het Verenigd Koninkrijk, benadrukte dat de EU de mensen heeft laten zitten: "Er is een gemiddelde werkloosheid in de eurozone van 16,8% (...) Het BNP en het BBP gaan van jaar tot jaar omlaag, de productiviteit daalt, de zelfmoordcijfers zijn hoog. Word wakker en erken dat de euro een mislukking is."

REF. : 20141017STO74413