EU steun voor ontslagen werknemers Ford Genk en Carsid Charleroi

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 21 oktober 2014, 13:15.

Het Europees Parlement i heeft woensdag ingestemd met€1,5 miljoen aan steunmaatregelen voor 479 ontslagen werknemers van Ford Genk en 752 mensen die hun baan verloren bij metaalbedrijf Carsid in Charleroi.

Ontslagen Carsid SD

Van de €1,5 miljoen is €911,934 bestemd voor 752 van de in totaal 939 ontslagen werknemers bij Carsid dat door de crisis zijn deuren moest sluiten. Het bedrijf heeft last van het teruglopende Europese aandeel op de markt voor ruw staal en tegenvallende vraag vanuit de automobiel- en bouwsector.

De sluiting betekende meer slecht nieuws voor de regio waar de werkloosheid in 2012 al bijna dubbel zo hoog lag als het landelijk gemiddelde: 21,5 om 11,2 procent. Het geld uit het EGF zal onder meer worden ingezet voor omscholing van de ontslagen arbeiders en hulp bij het zoeken naar nieuw werk en maakt deel uit van een breder pakket van arbeidsmaatregelen van de Belgische overheid. Het besluit is genomen met 595 stemmen voor, 84 tegen en 9 onthoudingen.

Sluiting fabriek Ford Genk

Ook bij Ford Genk gaan honderden banen verloren als gevolg van de afnemende vraag naar nieuwe personenauto's en het verslechterde concurrentievermogen van Europese autoproducenten. Van de 512 werknemers die het slachtoffer zijn geworden van de eerste ontslaggolf bij de automaker en tien toeleveringsbedrijven, komen er 472 in aanmerking voor €570.945 aan steun. Later dit jaar worden er in de aanloop naar de sluiting van de fabriek nog twee ontslaggolven verwacht, waarmee het totale banenverlies in het Vlaamse gewest inclusief ontslagen bij toeleveranciers kan oplopen tot bijna 12.000.

Evenals bij Carsid zal de steun uit het EGF voor de ontslagen arbeiders zich, samen met de steun van de Belgische overheid, richten op omscholing en hulp bij het zoeken naar werk.

Het besluit is genomen met 593 stemmen voor, 84 tegen en 10 onthoudingen.

EGF

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de Globalisering i helpt mensen die hun baan hebben verloren door structurele veranderingen als gevolg van de globalisering of door toedoen van de wereldwijde economische en financiële crises.

Het EGF heeft voor de periode van 2014-2020 een jaarlijkse begroting van €150 miljoen en is bedoeld om een deel (tot 60%) van de kosten op zich te nemen voor de omscholing, zoektocht naar nieuw werk of andere arbeidsmaatregelen om ontslagen werknemers weer aan een baan te helpen. In de meeste gevallen is de steun van het EGF dan ook een aanvulling op bestaande maatregelen van nationale of regionale overheden.

Procedure: begroting

REF. : 20141016IPR74263

Bijgewerkt op: ( 21-10-2014 - 13:17)