EU-onderzoek om voedselafval in diervoeder om te zetten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 16 oktober 2014.
EU-onderzoek om voedselafval in diervoeder om te zetten
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 16 oktober 2014

EU-onderzoek om voedselafval in diervoeder om te zetten

Er wordt verwacht dat de mondiale vraag naar voedsel tussen nu en 2050 met 70 % zal stijgen, terwijl een sterke toename van het gebruik van biomassa ook druk zal uitoefenen op de landbouw. De wereld voeden zonder schade toe te brengen aan het milieu is het hoofdthema van de Wereldvoedseldag 2014 - en de doelstelling van verschillende door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten.

De EU investeert meer dan 4 miljard euro in onderzoek en innovatie voor een Europese bio-economie die optimaal gebruik maakt van onze hernieuwbare biologische hulpbronnen. Landbouw is een essentieel onderdeel in het veiligstellen van de voedselproductie, het duurzame beheer van natuurlijke hulpbronnen en de ondersteuning van de ontwikkeling van het platteland.

De EU zorgt voor 18 % van de mondiale voedselexport, goed voor een waarde van 76 miljard euro. Maar in de EU en elders belemmert landbouwafval de landbouwers en kost het de belastingbetalers geld - tussen 55 en 99 euro per ton.

Als we landbouwafval kunnen omzetten in diervoeder - zoals bepleit op grond van het door de EU gefinancierde onderzoeksproject NOSHAN - krijgen boeren nieuwe kansen en neemt tevens de Europese afhankelijkheid van diervoederimport af. Dit zou op zijn beurt leiden tot nieuwe groene banen op het gebied van afvalinzameling, afvalverwerking en diervoederproductie. Het concept zal vooral welkom zijn in plattelandsgebieden, waar de groei minder intensief is dan in stedelijke gebieden, en waar de diervoederindustrie een krachtige economische motor is.

"Wereldwijd gaat een derde van het voor menselijke consumptie geproduceerde voedsel verloren of wordt verspild - in totaal 1,3 miljard ton per jaar - en de verwerking van voedsel levert hieraan een grote bijdrage," legde de wetenschappelijke coördinator van NOSHAN, Montse Jorba van het LEITAT Technologisch Centrum in Spanje, uit. "Groenten en fruit hebben de hoogste verspillingspercentages van alle levensmiddelen. Dit komt neer op een enorme verspilling van grondstoffen, waaronder water, land, energie, arbeid en kapitaal."

Het NOSHAN-project zal voedselafval - vooral fruit, groenten en zuivelproducten - omzetten in diervoeder, tegen lage kosten en met een laag energieverbruik.

Het team - onderzoekscentra, een universiteit en bedrijven uit zes EU-landen i plus Turkije - begon in 2012 met het beoordelen van de waarde van verschillende soorten afval om een database met potentiële diervoederingrediënten op te bouwen. Tegen de tijd dat het project in 2016 zal aflopen, zal het team ook de beste technologieën kennen voor de winning en de opwaardering van elk afvaltype.

NOSHAN biedt de Europese landbouwsector tevens de kans om tot meer duurzaamheid te komen. Het gebruik van bioafval als hulpbron zal de sector helpen om zijn milieu-impact te reduceren.

De processen die ontwikkeld zijn door dit project zullen landbouwbedrijven helpen de calorieën in weggegooid voedsel en de gebruikte energie bij het produceren van dit voedsel te recycleren, en zullen tevens leiden tot een aanzienlijke vermindering van het watergebruik (voedselafval is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van het totale mondiale zoetwaterverbruik). Door de behoefte aan afzonderlijke diervoederproductie te verminderen, zou de NOSHAN-benadering de toenemende concurrentie tussen de productie van voedsel en diervoeders - die beide grond en water nodig hebben - kunnen beperken.

NOSHAN werkt ook aan het omzetten van voedselafval in functionele diervoederingrediënten die gericht zijn op specifieke behoeften van dieren, zoals gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Onderzoekers zijn momenteel bijvoorbeeld functionele vezels en peptiden (chemische verbindingen) in afval aan het identificeren. Deze zullen gebruikt worden om diervoeders voor varkens en pluimvee te ontwikkelen.

De veiligheid wordt gewaarborgd door middel van een intensief monitoringproces, en omvat alle stadia gaande van ruw afval tot het eindproduct. Veiligheid, samen met de technische en economische levensvatbaarheid van elk bestudeerd proces, zal uiteindelijk bepalen welke strategieën en producten het NOSHAN-team zal commercialiseren.

"De bio-economie in Europa is 2 biljoen euro waard en biedt 22 miljoen banen, en daarom is het een hoofdthema van Horizon 2020," aldus EU-commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Máire Geoghegan-Quinn i. "Projecten zoals NOSHAN brengen onderzoekers en bedrijven samen om onze economie en de kwaliteit van ons leven op een duurzame wijze te stimuleren."

Achtergrond

Het NOSHAN-project kreeg bijna 3 miljoen euro aan financiering toegekend in het kader van het Seventh Framework Programme for Research and Technological Development (2007-2013) van de Europese Unie. Het brengt onderzoeksinstellingen, een universiteit, grote industrieën, en midden- en kleinbedrijven in de voedingssector van Spanje, België, Italië, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Turkije bij elkaar.

Op 1 januari 2014 heeft de Europese Unie Horizon 2020 gelanceerd, een nieuw, zevenjarig programma voor onderzoek en innovatie. In de komende zeven jaar zal bijna 80 miljard euro worden geïnvesteerd in onderzoeks- en innovatieprojecten om het economische concurrentievermogen van Europa te ondersteunen en de grenzen van onze kennis te verleggen. Het onderzoeksbudget van de EU wordt vooral ingezet ter verbetering van het dagelijkse leven op terreinen als gezondheid, milieu, vervoer, voedsel en energie. Ook onderzoekspartnerschappen met de farmaceutische, luchtvaart-, automobiel- en elektronica-industrie zijn een stimulans voor investeringen door de private sector ter ondersteuning van toekomstige groei en het creëren van banen voor hooggekwalificeerde arbeidskrachten. Horizon 2020 zal nog sterker gericht zijn op het omzetten van uitstekende ideeën in commercieel levensvatbare producten, processen en diensten.

Meer informatie

NOSHAN: http://noshan.eu

Website van Horizon 2020: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/