Timmermans, minister van IJdelheid

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 15 oktober 2014.

Voorzitter, het was zijn eigen grote ego dat deze minister van Buitenlandse Zaken de das om deed. In een kritisch gesprek op televisie werd een zuurstofmasker in de strijd gegooid om als morele overwinnaar uit een discussie te komen. Voor zover de nabestaanden troost vonden in de gedachte dat hun dierbaren niet hadden geleden, werd deze volledig door minister Timmermans weggevaagd.

Voorzitter, de minister van Buitenlandse Zaken heeft hiermee de nabestaanden geschoffeerd. Het verhaal over het zuurstofmasker klopte van geen kant. De speech bij de VN was een samenraapsel van onwaarheden. Deze minister blijkt in dit zeer gevoelige dossier een ongeleid projectiel. Het draait allemaal om hem: Frans Timmermans, minister van IJdelheid.

Nog steeds liggen er stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van omgekomen Nederlanders in de velden van Oost-Oekraïne. Dat via Facebook werd geprobeerd om spullen terug te krijgen zegt eigenlijk genoeg.

Voorzitter, wat kan er concreet verwacht worden van de Oekraïense dienst die de resten en bezittingen nu zal gaan zoeken? Gaan zij ook bewijsstukken veilig stellen en is dat wel verstandig?

Dit kabinet handelt krachteloos in de nasleep van deze aanslag. Dat nabestaanden de Staat aanklagen wegens grove nalatigheid en onzorgvuldigheid is dan ook begrijpelijk. Deze regering lost geen problemen op, maar veroorzaakt ze.

Voorzitter, al vanaf het begin gaf mijn fractie aan dat militairen het rampgebied zo snel mogelijk moesten afgrendelen voor onderzoek en repatriëring. Ik ben ervan overtuigd dat we dan veel verder waren dan nu. In de huidige realiteit is het verstandig om een VN-missie samen te stellen, waar Nederlandse militairen deel van uitmaken. Het kabinet moet het voortouw nemen om blauwhelmen te sturen om de crash site veilig te stellen.

Voorzitter, deze optie is samen met Australië en Maleisië al vaker besproken als de veiligheidssituatie onderzoek niet zou toelaten. Over een maand ligt er ook een meter sneeuw op de rampplek. De mogelijkheden om bewijsstukken te vergaren en onderzoek te doen worden alsmaar kleiner. Snelheid en daadkracht is daarom nodig. Is dit kabinet bereid om nog voordat de strenge winter intreedt hier werk van te maken?

Het is onvoorstelbaar dat Vladimir Poetin gewoon kan aanschuiven bij de G20-top in Australië. Hij heeft door zijn steun aan de pro-Russische rebellen bijgedragen aan de terroristische aanslag op de MH17. Wat vindt het kabinet van zijn deelname aan de top van volgende maand?

Voorzitter, het is drie maanden geleden dat 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, werden vermoord. Premier Rutte zei dat de onderste steen boven moest komen. Het is triest te zien dat erg weinig vooruitgang zit in het onderzoek en het oplossen van de schuldvraag. Het rapport van de Onderzoeksraad was ook een farce. Maar het allerergste is de behandeling van de familieleden van de slachtoffers.

Dat de Nederlandse staat zich door een ijdele minister van Buitenlandse Zaken moet gaan verantwoorden is een schande. Mijn fractie zal er dan ook geen traan om laten dat deze toneelspeler naar Brussel zal vertrekken.

Dank u wel.