Syrië en Irak: groeiende aantallen vluchtelingen zetten buurlanden onder druk

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 14 oktober 2014, 17:19.

De afgelopen jaren hebben meer dan negen miljoen Syriërs hun huizen moeten verlaten. Met de overwinningen van IS in zowel Syrië als Irak, wordt de situatie erger. "Geen conflict heeft ooit gezorgd voor zoveel doden, zoveel vluchtelingen en zoveel ontheemden in zo weinig tijd", zei Frej Fenniche (ONHCR) tijdens een hoorzitting op maandag. De meeste EP-leden i vonden dat de EU-lidstaten i meer vluchtelingen moet accepteren en verdere steun aan de buurlanden moeten geven.

Bij het openen van de hoorzitting wees de voorzitter van de commissie, Elena Valenciano i, op de noodzaak om de humanitaire hulp te verhogen zoals verwoord in de resolutie van het EP van 18 september.

Frej Fenniche, hoofd van de sectie Midden-Oosten en Noord-Afrika van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, riep de internationale gemeenschap op om te reageren op de oproep voor hulp door de Koerdische Syrische stad Kobani die momenteel onder vuur ligt.

In Irak zijn er nu 5,2 miljoen mensen die nood hebben aan humanitaire hulp. Leyla Ferman, co-voorzitter van de Yezidi-federatie van Europa, een organisatie die de Yezidi, een religieuze minderheid in Irak, vertegenwoordigt, riep op tot internationale steun en herinnerde eraan dat de mensen de winter zonder hulp niet zullen overleven.

Spanningen tussen vluchtelingen en de inheemse bevolking lopen op

"De crisis gaat verder dan Syrië: het beïnvloedt ook de buurlanden," benadrukt Eduardo Fernandez-Zincke, hoofd van het Syrië-Irak team van de Europese Commissie. Slechts 15% van de 3 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen leeft in vluchtelingenkampen, het overgrote deel vestigt zich in een stedelijke omgeving tussen de ontvangende gemeenschappen. De spanningen tussen vluchtelingen en deze gemeenschappen zijn opgelopen en publieke systemen in deze landen staan op instorten, waarschuwde hij en voegde toe dat meer dan de helft van de humanitaire hulp van de Europese Commissie al is verdeeld onder de buurlanden van Syrië ter ondersteuning van de vluchtelingen.

Michele Cavinato, senior jurist bij UNHCR, herinnerde eraan dat één op de vijf personen in Libanon vluchteling is en dat ter vergelijking dat voor Italië, zijn thuisland, zou betekenen dat het 12 miljoen vluchtelingen zou hebben.

Steun van de EU

Het is van cruciaal belang dat de EU de lokale openbare infrastructuur, sociale diensten en lokale initiatieven vanuit het maatschappelijk middenveld steunt, zei Sema Genel namens de organisatie uit Support to Life/Diakonie rampenhulp.

Mark Demesmaeker i, een Belgisch lid van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers i, deed een oproep tot meer actie. "De Europese gemeenschap doet veel te weinig", zei hij.

De Duitse christendemocrate Godelieve Quisthoudt-Rowohl i vroeg of Thomas Schmidinger van LeEZA, een organisatie voor humanitaire hulp, geloofde in een eerlijke oplossing voor het conflict. "Ik ben er vast van overtuigd dat de Islamitische Staat militair moet worden verslagen" en "als de NAVO of wie dan ook niet bereid zijn om het zelf te doen, dan zullen het uiteraard de Koerdische strijders op de grond moeten zijn," antwoordde hij.

REF. : 20141013STO73809