VNL: verruim de vrijheid van meningsuiting

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op zaterdag 11 oktober 2014.

VoorNederland (VNL) wil de artikelen over groepsbelediging (137c), aanzetten tot haat en aanzetten tot discriminatie (137d) uit het Wetboek van Strafrecht schrappen. Dat staat in een initiafiefwetsvoorstel dat VNL-Kamerlid Joram van Klaveren heeft ingediend.

Van Klaveren: “De vrijheid van meningsuiting is ons belangrijkste grondrecht. Haatzaaien en groepsbelediging zijn juridisch erg vage termen. Wetten, zeker in het strafrecht, moeten juist duidelijk zijn (het lex certa- beginsel). Iedereen moet weten waar hij of zij aan toe is, dat is nu niet zo. Dat moet veranderen”.

Aanzetten tot geweld, feitelijke discriminatie, opruiing, smaad en laster blijven in het voorstel uiteraard wel strafbaar.

In 2012 diende toenmalig PVV-Tweede Kamerlid Johan Driessen hetzelfde initiatiefwetsvoorstel in. Na zijn vertrek uit de Kamer maakte de PVV geen werk van zijn voorstel. Driessen vormt inmiddels samen met de Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren het bestuur van VNL.

Klik hieronder voor de Memorie van Toelichting bij het initiatiefwetsvoorstel:

Initiatiefnota vrijheid van meningsuiting