Steun de Koerden tegen ISIS

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 9 oktober 2014.

Vz, mijn fractie staat volledig achter de Koerden in Kobani. Zij strijden met verouderde wapens tegen de islamitische terroristen van ISIS en krijgen op dit moment onvoldoende steun. Ook door Nederland. Dit kabinet kijkt lijdzaam toe hoe de Koerdische minderheid in Kobani een kopje kleiner wordt gemaakt.

Vz, waarom wordt er niet opgetreden om deze ellende te stoppen? Hoeveel onthoofdingen zijn er nog nodig om wel steun te geven aan bombardementen in Syrië?

Vz, in het regeerakkoord is een humanitaire noodsituatie een reden om militair in te grijpen. Onderschrijft deze minister dit eigenlijk nog of zit hij al met zijn gedachten al elders? En hoe lang laat de VVD zich nog gijzelen door de slappe PvdA-knieën?

Vz, in juni van dit jaar gaf mijn fractie al aan dat Nederland militair moest gaan bijdragen. Sinds begin september hebben wij al drie moties ingediend om zowel in Irak als Syrië in te grijpen. Alle partijen in deze Kamer stemden tegen. Gelukkig lijkt er sprake van voortschrijdend inzicht bij andere fracties.

Vz, vandaag pleit mijn fractie opnieuw voor bombardementen in Syrië. Rondom Kobani moeten aanvallen worden opgevoerd. De huidige luchtaanvallen zijn in de woorden van een Koerdische commandant “te weinig en te laat. 

Vz, in de tweede plaats moeten de Koerdische strijders worden bevoorraad met zwaarder geschut. Eerder hebben de Peshmerga Westers materieel gekregen, van onder meer de Amerikanen, de Engelsen en de Duitsers, zoals antitankwapens en machinegeweren. Welke mogelijkheden ziet het kabinet hier?

Vz, verder moet Nederland de Turkse regering aanspreken op de schandelijke rol die het speelt. Turkse troepen kijken zwijgend vanaf de grens toe hoe ISIS zich voorbereidt op een massaslachting. Het regime van Erdogan houdt de grens dicht voor Koerden die Kobani te hulp willen schieten. Het verleende in de laatste twee jaar echter wel meer dan 12.000 jihadisten doorgang naar Syrië, waar zij zich konden aansluiten bij de islamitische terroristen van ISIS. Graag een reactie.

Vz, door het niet openstellen van de luchtmachtbasis Incirlik laat Turkije militaire bondgenoten vallen. Voor zover het nog niet duidelijk was: Turkije staat niet aan de kant van het Westen. Het land heeft de jihadisten gesteund met wapens en geld, onderhoudt warme betrekkingen met Hamas, de Moslimbroederschap, demoniseert Israël en doet nu niets om de Koerden te beschermen tegen de islamitische terreur van ISIS.

En Vz, ook in westerse steden wordt de dreiging groter. Ook specifiek Koerden vormen hierbij een doel voor radicale moslims. Eergisteren nog gingen radicale moslims massaal op de vuist met Koerden in Hamburg. En ook in Nederland worden Koerden bedreigd. Wat is het kabinet van plan om te doen tegen de geïmporteerde spanningen in eigen land?

Vz, ik sluit af. Nederland moet militair optreden in Syrië. Daarbij moet het niet blijven bij ingrijpen bij individuele Syrische dorpjes. We moeten deze terroristen overal bestrijden om deze organisatie te breken en massaslachtingen nu en in de nabije toekomst te voorkomen. Ik wil eindigen met woorden die toegeschreven worden aan Edmund Burke: “The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men do nothing.