EU-onderzoek helpt viskwekers om concurrerender te worden

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 9 oktober 2014.
EU-onderzoek helpt viskwekers om concurrerender te worden
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 9 oktober 2014

EU-onderzoek helpt viskwekers om concurrerender te worden

Door meer aquacultuur zal het naar verwachting mogelijk worden minder vis in het wild te vangen. De wereldwijde vraag naar vis neemt toe, zodat vele soorten bedreigd worden door overbevissing. Viskwekerijen, ofwel aquacultuur, verminderen de druk op deze bestanden - de helft van alle vis die wereldwijd geconsumeerd wordt, wordt in viskwekerijen geproduceerd. Er zou echter nog meer gedaan kunnen worden om de Europese aquacultuurbedrijfstak, waar ongeveer 80 000 mensen werken, efficiënter te maken. Door meer vis te produceren op duurzame en milieuvriendelijke wijze zouden viskwekerijen de druk op de Europese visbestanden in het wild verder kunnen verlichten.

Met het oog daarop brengt het door de EU gefinancierde project AQUAEXCEL wetenschappers op het gebied van aquacultuur uit heel Europa met elkaar in contact om onderzoek te doen dat viskwekers helpt hun concurrentievermogen te verbeteren, en daarmee de lokale economieën van kustgebieden te stimuleren.

“In dit project worden nieuwe methoden en instrumenten ontwikkeld voor kosteneffectiever en rechtstreeks toepasbaar onderzoek voor de aquacultuurbedrijfstak, ” verklaarde AQUAEXCEL-coördinator Marc Vandeputte, een onderzoeker op het gebied van visgenetica aan het Franse "Institut national de la recherche agronomique" (INRA).

AQUAEXCEL biedt onderzoekers uit de EU en aangesloten landen toegang tot de beste aquacultuuronderzoekscentra en andere hulpmiddelen in heel Europa - waaronder testlocaties/testcentra, genomicagegevensbanken en beeldvormingssystemen . AQUAEXCEL probeert ook vooraanstaande wetenschappers uit de EU en derde landen bij elkaar te brengen in gezamenlijke projecten, om aldus onderzoek van hoge kwaliteit te stimuleren .

Bepaalde projecten hebben onderzocht of het mogelijk is vismeel en visolie te vervangen door alternatieve ingrediënten zoals hazelnootolie, insectenmeel en microalgen. In een ander project wordt onderzocht hoe vissen voedingsstoffen opnemen. Het doel van de onderzoekers is de ontwikkeling van vet en weefsel beter te beheersen om de kwaliteit van de vis te verbeteren, en ook de benodigde hoeveelheid voeder voor viskwekerijen te verlagen en lokale milieuvervuiling terug te dringen.

De werkzaamheden van AQUAEXCEL omvatten ook het harmoniseren en standaardiseren van hulpmiddelen voor onderzoek in heel Europa, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van vismodellen en experimentele methoden, om wetenschappers te helpen hun onderzoek te coördineren. Het project ontwikkelt en gebruikt zogenaamde "‘isogene lijnen" voor zalm, karper, zeebaars en forel. Deze genetisch identieke groepen van een bepaalde vissoort maken het gemakkelijker voor wetenschappers om hun experimenten te reproduceren. Isogene forellen zijn geproduceerd in een van de experimentele viskwekerijen van AQUAEXCEL bij Brest (Frankrijk), die gerund word door het INRA. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen (Nederland) gebruiken momenteel deze isogene vis om hun metabolisme te bestuderen.

Máire Geoghegan-Quinn, Europees Commissaris voor Onderzoek, innovatie en wetenschap, verklaarde: “D e EU heeft al lang geleden vastgesteld dat aquacultuuronderzoek van essentieel belang is voor de economische ontwikkeling van kust- en afgelegen gebieden, en voor het verbeteren van de kwaliteit, met inachtneming van het welzijn van dieren en het milieu. We zullen blijven investeren in dit type onderzoek en innovatie in het kader van ons nieuwe programma Horizon 2020.”

Achtergrond

AQUAEXCEL heeft financiering ontvangen in het kader van het Zevende Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (2007-2013). Het project, dat loopt tot februari 2015, heeft 9,2 miljoen euro steun van de EU ontvangen. Er zijn 17 partners bij betrokken (onderzoeksinstituten, universiteiten en aquacultuurorganisaties) uit België, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Nederland, Noorwegen, Spanje en Groot-Brittannië.

Op 1 januari 2014, heeft de Europese Unie een nieuw programma voor het financieren van onderzoek en innovatie, Horizon 2020, gelanceerd. In de komende zeven jaar zal bijna 80 miljard euro geïnvesteerd worden in onderzoeks- en innovatieprojecten ter ondersteuning van het economische concurrentievermogen van Europa en om de grenzen van de menselijke kennis te verleggen. Het onderzoeksbudget van de EU wordt vooral ingezet ter verbetering van het dagelijks leven op terreinen zoals gezondheid, het milieu, vervoer, levensmiddelen en energie. Onderzoekspartnerschappen met de farmaceutische, luchtvaart-, automobiel- en elektronische industrie moedigen eveneens investeringen door de private sector aan ter ondersteuning van toekomstige groei en het creëren van nieuwe hooggeschoolde banen. Horizon 2020 zal zelfs nog sterker gericht zijn op het omzetten van uitstekende ideeën in commercieel levensvatbare producten, processen en diensten.

Voor meer informatie

AQUAEXCEL: http://www.aquaexcel.eu/

Video's: http://vimeo.com/user25398383/videos

Horizon 2020-website: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

 

Contactpersonen :

Michael Jennings (+32 22963388) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 22986595)

Voor het publiek: Europe Direct tel. 00 800 6 7 8 9 10 11 of per e­mail