Finalisten Sacharovprijs 2014: beweging EuroMaidan, Denis Mukwege en Leyla Yunus

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 8 oktober 2014, 13:00.

Afstand, culturele of fysieke, maakt schendingen van mensenrechten niet minder ernstig. De Oekraïense EuroMaidan beweging, een gynaecoloog in de door oorlog verscheurde Democratische Republiek Congo en een mensenrechtenactivist uit Azerbeidzjan zijn de finalisten van de Sacharovprijs 2014. Ze werden geselecteerd op 7 oktober door EP-commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

De pro-Europese Oekraïense beweging EuroMaidan begon eind november 2013 als protest tegen de beslissing van de Oekraïense regering om de ondertekening van de associatieovereenkomst met de EU uit te stellen. Zij wordt vertegenwoordigd door de journalist Mustafa Nayem, winnares van het Eurovisie Songfestival Ruslana Lyzhychko, studentenvertegenwoordiger Yelyzaveta Schepetylnykova en journalist Tetiana Chornovol.

In vele gewapende conflicten in de wereld, wordt verkrachting als oorlogswapen gebruikt en vrouwen en meisjes zijn voornamelijk slachtoffer van het gebruik van seksueel geweld. Denis Mukwege is een 59-jarige gynaecoloog uit de Democratische Republiek Congo. Hij stichtte en werkt in het Panzi-ziekenhuis in Bukavu, waar slachtoffers van verkrachting behandelt.

Leyla Yunus, een gevangengenomen Azerbeidzjaanse mensenrechtenactiviste en directeur van het Instituut voor Vrede en Democratie, bevindt zich in de voorhoede van de strijd voor mensenrechten in Azerbeidzjan. In een resolutie van 18 september veroordeelde het Europees Parlement de detentie van een aantal mensenrechtenactivisten in Azerbeidzjan met inbegrip van de detentie van Leyla Yunus.

De winnaar wordt gekozen door EP-voorzitter Schulz en de fractieleiders op 16 oktober. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in Straatsburg op 26 november.

REF. : 20141006STO73039