Debat anti-ISIS-missie

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 2 oktober 2014.

Vz, na weken van politiek getreuzel heeft het kabinet dan eindelijk toch gehandeld. Mijn fractie steunt het besluit om ISIS te gaan bombarderen. Deze islamitische terreurorganisatie, die zoveel gruwelijkheden begaat, moet volledig worden vernietigd.

Vz, wel blijft het onthutsend dat Nederland slechts ingrijpt in Irak en niet in Syrië. Terroristen kennen geen grenzen, dus die moeten wij in dit geval ook niet trekken. Dat de VN-verslaafde PvdA deze discussie in het kabinet heeft gewonnen, is iets dat de VVD zich mag aanrekenen.

Want vz, hoeveel onthoofdingen, verkrachtingen en stromen vluchtelingen zijn er nog nodig voordat dit kabinet wél wil ingrijpen in Syrië? Waarom laat Nederland zich gijzelen door het vetorecht van landen als Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad? Landen die zelf alle internationale regels aan hun laars lappen.

Vz, het halfslachtige beleid van dit kabinet is schrikbarend. Als het doel is om ISIS uit te schakelen is het natuurlijk absurd om een F-16 te laten omkeren boven de grens met Syrië. Veelzeggend is daarbij dat het kabinet zelf al aangeeft dat ISIS zal vluchten naar het grondgebied van Syrië. De missie heeft al aan geloofwaardigheid verloren, voordat deze is begonnen.

En het kabinet weifelt maar verder. Het toont wel ‘begrip’ voor de Amerikaanse aanvallen in Syrië, maar geeft geen steun. Het trekt binnen het volkenrecht een grens tussen Irak en Syrië, maar geeft toe dat deze grens in praktijk niet meer bestaat.

Vz, maar het kan nog erger. Dit kabinet laat zien dat zij niets begrijpt van de ware aard van onze vijand. Het stelt dat de Islamitische Staat weinig van doen heeft met de islam. Zien de VVD en de PvdA dan écht niet dat intolerantie t.o.v. andersgelovigen, geweld tegen vrouwen maar ook moord middels onthoofding, zijn terug te voeren op de bronnen van de islam? Saoedi-Arabië, toch alom gezien als islamitisch, is in essentie niet anders. Het land vervolgt andersgelovigen, het land beschouwt vrouwen als tweederangs wezens en iedere vrijdag zijn er op de staatstelevisie executies te zien. Ja, ook onthoofdingen.

Vz, ISIS is islamitisch. Hoe vervelend men dat in dit Huis ook mag vinden. De zogenaamde ‘root causes’ voor de ellende in het MO zijn, naast demografische ontwikkelingen, ook terug te voeren op de bronnen van de islam.

Vz, behalve Israël, zijn er geen ‘good guys’ in deze regio. De situatie in het MO is complex. zeker gezien het gegeven dat het bestrijden van ISIS de staat Iran in de kaart speelt. In essentie is er niet veel verschil tussen het kwaad van een terroristische organisatie als ISIS en een terroristische staat als Iran. Graag hoor ik van het kabinet welke concrete achterliggende strategie men, voor de lange termijn, m.b.t. Iran volgt. Hoe voorkomen we dat de geopolitieke kracht van dit land, met nucleaire ambities en financier van Hezbollah, wordt vergroot, door de ingreep van het Westen nu?

En vz, hoe duidt het kabinet de opstelling van de Turken, die hebben aangegeven te steunen maar tegelijkertijd geen toestemming geven aan de Amerikanen om op te stijgen vanaf Incirlik.

Vz, zoals gesteld, mijn fractie steunt, ondanks de complexe situatie in het MO, het besluit om ISIS te gaan bombarderen. Maar niet alleen in Irak, ook in Syrië.

Vz,ISIS zorgt ook voor een verhoogde binnenlandse dreiging. De vijand die wij in Irak gaan bestrijden, is ook onder ons. Aanwezig in onze eigen samenleving. Opgegroeid in Nederland maar vrijwillig afgereisd naar Syrië om te vechten als jihadist.

Vz, keihard optreden in eigen land is net zo belangrijk als het bombarderen in Irak of Syrië. Maar dit kabinet pakt niet door.

Waarom worden de wettelijke mogelijkheden niet uitgebreid? Waarom wordt er nog steeds geen administratieve detentie ingevoerd? Waarom zorgt dit kabinet er niet voor dat ook ronselaars met 2 paspoorten de Nederlandse nationaliteit kunnen verliezen?

Vz, ik ga afronden.De desastreuze gevolgen van het anti-defensiebeleid van de afgelopen decennia worden nu zichtbaar. Eigenlijk zijn er helemaal geen geld en middelen meer om het haatproject dat ISIS heet militair te bestrijden. Men hanteert de zogenaamde ‘kasschuif’. Er worden budgetten aangesproken die bedoeld zijn voor de jaren 2017, ’18 en ’19 . Daarnaast gaat de inzet van F-16’s ten koste van de snelle inzetbare NAVO-macht.

Vz, het mag duidelijk zijn: er MOET meer geld naar defensie. Wat mijn fractie betreft bekostigen we deze missie door 200 mln. euro van het niet-juridisch verplichte deel van de begroting OH 2015 in te zetten, en structureel de miljarden van OH te gebruiken voor defensie. OH is geen kerntaak van de staat, veiligheid is dat wel. Laten we in vredesnaam onze middelen inzetten voor veiligheid en tegen terrorisme.

Dank u wel