VNL: stop lucratieve bijstand

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 1 oktober 2014.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de staatssecretaris van Financiën over de lucratieve bijstand.

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel ‘Bijstandsmoeder kan zelfs meer dan 2.000 euro netto krijgen’*?
  • 2. 
    Erkent u dat in Nederland een absurde situatie is ontstaan waardoor een bijstandsmoeder tot meer dan 2.000 euro netto per maand binnenkrijgt waar een groot deel van werkend Nederland fors minder verdient?
  • 3. 
    Deelt u de visie van mijn fractie, dat deze situatie onrechtvaardig is en zo spoedig mogelijk dient te veranderen in het voordeel van werkend Nederland?
  • 4. 
    Bent u bereid de marginale druk nu eindelijk eens echt aan te pakken en te zorgen dat meer werken gaat lonen, door het invoeren van een vlaktaks met een zeer laag tarief en een start te maken met het ontmantelen van het toeslagencircus? Zo neen, waarom niet?
  • 5. 
    Begrijpt u dat door het systeem van toeslagen en extraatjes juist de minima gevangen zitten in hun inkomensgroep omdat meer werken betekent dat zij verschillende toeslagen en aanvullingen kwijtraken en zo te maken krijgen met de zogenaamde armoedeval?
  • 6. 
    Zo ja, bent u bereid te kiezen voor doelmatigheid (economische groei en werkgelegenheid) in plaats van links gedefinieerde rechtvaardigheid (nivellering middels enorme aanvullingen en toeslagen) zodat, zeker op termijn, iedereen profiteert?

*http://daskapital.nl/2014/09/dasfactcheck_de_bijstandsmoede.html