Harde aanpak corruptie Antillen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 1 oktober 2014.

Vz, de historische band tussen Nederland en de overzeese eilanden is al bijna 400 jaar oud. In 1634 werden deze gebieden ingelijfd door de West-Indische Compagnie en nog steeds maken zij deel uit van ons Koninkrijk. In al die eeuwen is veel strijd gevoerd, maar ons land behield deze eilanden met hun strategische ligging.

Vz, ook nu bevindt het Koninkrijk zich in onrustige tijden. Er zijn veel conflicten over de hele wereld, waar Nederland terecht militair aan bijdraagt. Toch moeten we ook de instabiele situatie aan onze eigen grenzen niet vergeten. Afgelopen zomer, in de schaduw van de ramp met de MH-17, bedreigde het socialistische bewind van Venezuela ons land. Dit omdat een drugsdealer én vertrouweling van de inmiddels overleden Hugo Chavez was opgepakt. Volgens veel berichten ontsnapte Aruba pas op het allerlaatste moment aan een militaire inval.

Vz, het markeert de opgelopen spanningen met Venezuela in de laatste jaren. We weten dat voorgaande Nederlandse kabinetten een invasie vreesden.

Defensierapporten concluderen ook dat ons land ‘rekening moet houden met de noodzaak om de militaire presentie in de Antilliaanse regio te versterken.’

Vz, in hoeverre ziet deze minister de agressiviteit van Venezuela als gevaarlijk voor de veiligheid van het Koninkrijk? Is het noodzakelijk om de militaire presentie daar te versterken?

Vz, Defensie en de Kustwacht in het Caribisch gebied doen fantastisch werk in hun strijd tegen drugshandel, mensensmokkel en illegale immigratie. Dit kabinet zorgt er echter voor dat er structureel te weinig middelen zijn om alle doelstellingen te halen. Zo staat de inzet van defensiemiddelen al jaren onder druk als gevolg van het gebrek aan helikoptercapaciteit. Het is zelfs zo erg dat vorig jaar maar de helft van het aantal vlieguren is gerealiseerd.

Vz, daarom heeft mijn fractie een amendement ingediend om ruim 6 miljoen euro over te hevelen van de begroting Koninkrijksrelaties naar de begroting van Defensie.

Hierdoor krijgen Defensie en de Kustwacht meer mogelijkheden om effectief op te treden tegen drugshandel.

Vz, ik sluit af. Door voorgaande sprekers is er al veel gezegd over de ongebreidelde corruptie op Sint-Maarten. Als zelfs een Justitie-minister op het eiland door en door corrupt is, dan moet er door Den Haag keihard worden ingegrepen. We willen geen halfzachte maatregelen meer. De minister moet de grensbewaking overnemen en orde op zaken stellen.

Dank u wel.