EU bemiddelt in onderhandelingen over oplossing gasconflict tussen Oekraïne en Rusland

vrijdag 26 september 2014

DEN HAAG (PDC i) - Vandaag starten de onderhandelingen tussen de Oekraïne i en Rusland i over een voorlopige oplossing voor het slepende gasconflict. De Europese Unie speelt een bemiddelende rol in deze onderhandelingen. Een voorlopige oplossing is dringend nodig om de wintermaanden te kunnen overbruggen. Een definitieve oplossing lijkt echter nog ver weg. 

Rusland levert al sinds juni geen gas meer aan Oekraïne, omdat het land de gasrekeningen niet meer kan betalen nadat Rusland de gasprijzen verdubbelde. Dit deed Rusland kort na de annexatie van de Krim. Europa levert nu gas aan Oekraïne, maar kan dit in verband met de eigen gasvoorziening niet blijven doen als de winter inzet. 

Zowel de Europese Unie als Rusland hebben een groot belang bij het oplossen van het gasconflict. Rusland levert namelijk één derde van het gas dat in Europa wordt gebruikt. Voor Rusland is dit een zeer belangrijke bron van inkomsten. Bovendien wordt de Russische energiesector al zwaar getroffen door de recente Europese sancties. Volgens de Russische minster van financiën, Alexei Kudrin, bevindt de Russische economie zich mogelijk al in een recessie. 

Voor Europa zou het praktisch onmogelijk zijn om op korte termijn vervanging te vinden voor het Russische gas. Bovendien zou dit een aanzienlijke verhoging van de gasprijzen in Europa betekenen, wat het broze herstel van de Europese economie in gevaar zou brengen. De Europese Commissie i zou mogelijk bereid zijn om gas uit Iran te importeren om zo minder afhankelijk te zijn van Russisch gas, maar dit zou betekenen dat de sancties tegen Iran versoepeld moeten worden. 

Bron: Financieele Dagblad