Ruim 430.000 asielaanvragen in de EU in 2013

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 23 september 2014, 17:01.

Het afgelopen jaar steeg het aantal asielaanvragen in de EU met ongeveer 100.00 in vergelijking met 2012. De leden bespreken op woensdagochtend de laatste ontwikkelingen over asiel en migratie met de presentatie van het jaarverslag over immigratie en asiel over 2013 aan de EP-commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse zaken. Het verslag benardrukt dat de EU en lidstaten meer moeten doen op het vlak van immigratie, asiel en mensensmokkel.

In 2013 vroegen 434.160 mensen asiel aan in de EU. De meeste aanvragen werden gedaan door mensen afkomstig uit Syrië (12%). Er kwamen ook veel mensen uit Rusland, Afghanistan, Servië, Pakistan en Kosovo.

Op woensdag zal verder dr. Robert K. Visser, directeur Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO), het jaarverslag over de asielsituatie in de EU presenteren.

In oktober 2013 zonk een boot voor het Italiaanse eiland Lampedusa. Deze ramp, waarbij meer dan 360 migranten hun leven verloren, betekende een tragische mijlpaal in het Europese debat over migratie en asiel. In een reactie op de tragedie zei EP-voorzitter Martin Schulz: "Nogmaals is de zee voor de kust van Lampedusa een grote begraafplaats geworden. We dragen allemaal verantwoordelijkheid en moeten gezamenlijk een oplossing vinden."

Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon is het Europees Parlement actief betrokken geweest bij het aannemen van immigratiewetgeving.

U kunt de vergadering live volgen via de link aan rechterzijde.

REF. : 20140919STO66703