EP: meer doen om IS-moorden te stoppen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 18 september 2014, 12:59.

Het Europees Parlement i heeft de onthoofdingen van journalisten James Foley en Steven Sotloff en hulpverlener David Haines door de zogenaamde Islamitische Staat (IS) in de scherpst mogelijke bewoordingen veroordeeld. Het EP wil dat de EU al het mogelijke doet om Iraakse nationale en lokale autoriteiten te ondersteunen in hun strijd tegen IS, inclusief militaire steun.

In de resolutie die donderdag werd aangenomen, wordt de internationale gemeenschap opgeroepen de bevoorrading van IS stil te leggen en dringt het EP aan op een politieke oplossing voor het conflict in Syrië.

Volgens het EP vormen de oprichting en uitbreiding van het 'Islamitische kalifaat' en de activiteiten van andere terroristische groeperingen in Iraq en Syrië een directe bedreiging voor de veiligheid van Europese landen. Op lange termijn kan volgens het EP alleen een echte politieke oplossing voor het conflict in Syrië de bedreiging van IS neutraliseren.

Figuren die verantwoordelijk zijn voor aanslagen op burgers, executies of seksueel geweld in Iraq of Syrië mogen, als het aan het EP ligt, niet in aanmerking komen voor immuniteit. "Een aanval op burgers op basis van hun etnische of politieke achtergrond, religie, geloofsovertuiging of sekse wordt gezien als misdaad tegen de mensheid", zo stelt de tekst.

Aanvoer IS droog leggen

EP-leden willen de toevoer van materiaal en financiële middelen naar IS droogleggen door betere uitvoering van het VN-wapenembargo en de bevriezing van financiële middelen. Ook moet de EU sancties instellen tegen bedrijven die handelen in olie die is gewonnen in het door IS bezette gebied.

Internationale coalitie

Het EP is vol lof over individuele EU-landen die met spoed militair materiaal hebben geleverd aan de Koerden in Iraq en roepen landen op hun bijdrages goed te coördineren. Ook het Amerikaanse initiatief om een internationale coalitie op de been te brengen tegen IS en het besluit van de Arabische Liga om mee te werken met de internationale gemeenschap tegen de militanten in Iraq en Syrie wordt verwelkomd.

Het ultieme doel van alle regionale partijen en de EU moet de veilige terugkeer van traditionele minderheden zijn die huis en haard hebben moeten verlaten op de vlucht voor het geweld, aldus het Parlement.