EP: ernstige zorgen om Russische intenties Oekraïne

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 18 september 2014, 12:55.

Het Europees Parlement verwelkomt het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne, maar maakt zich grote zorgen om de Russische intenties in de niet-verklaarde hybride oorlog in Oekraïne.

Het EP dringt aan op een snelle afronding van het onderzoek door de Nederlandse Veiligheidsraad naar de oorzaken van de ramp met de MH17. De verantwoordelijken moeten zo snel mogelijk ter verantwoording worden geroepen, aldus de resolutie die donderdag werd aangenomen. Ook wil het EP meer financiële steun voor EU boeren die worden getroffen door de Russische boycot van landbouwproducten.

EP-leden zijn positief over het recente besluit dat een speciale status verleent aan de betwiste districten Donetsk en Lugansk en de amnestiewet die op 16 september door het Oekraïense parlement zijn aangenomen. De maatregelen worden gezien als een "belangrijke bijdrage tot de-escalatie van het conflict".

Niet bezwijken onder Russische druk

Het associatieakkoord en het handelsverdrag met Oekraine dat dinsdag simultaan in Kiev en Straatsburg werd geratificeerd "kan niet en zal niet worden veranderd onder Russische druk", zo benadrukt de resolutietekst. EU-lidstaten worden opgeroepen de nationale ratificatieprocedures zo snel mogelijk op te starten.

Het staakt-het-vuren dat in Minsk werd overeengekomen wordt in het EP verwelkomd, maar de schendingen hiervan door Russische troepen en separatisten baart het EP zorgen. Ook vreest het EP dat Rusland het staakt-het-vuren zal gebruiken om troepen te hergroeperen zodat het offensief straks weer door kan gaan.

South Stream annuleren

De sancties tegen Rusland worden gesteund door het EP en de Russische sancties richting EU-landen worden afgekeurd. De EU moet zich afvragen of Rusland niet moet worden uitgesloten van nucleaire samenwerking en samenwerking via het internationale betalingssysteem SWIFT, vindt het Parlement. Ook roept het EP landen op om geplande overeenkomsten met Rusland in de energiesector, waar onder het South Stream Project door de Zwarte Zee, te annuleren.

Het Franse besluit om de levering van Mistral-helikopters aan Rusland te annuleren wordt toegejuicht. Andere EU landen worden opgeroepen het Franse voorbeeld te volgen op terreinen die niet onder de EU sancties vallen, zoals wapens en civiele goederen die ook militair gebruikt kunnen worden ("dual use").

Het EP blijft aandringen op een politieke- en geen militaire oplossing voor het conflict en onderstreept dat de sancties aangepast kunnen worden als de situatie in Oekraïne verbetert. Ook moet de EU "de dialoog tussen Rusland en Oekraïne faciliteren".

Meer compensatie voor getroffen boeren

Het EP wil dat er meer geld beschikbaar komt om boeren te compenseren en dat meer landbouwproducten onder de compensatieregeling komen te vallen. Ook moet de EU bijdragen in de zoektocht naar alternatieve afzetmarkten om overschotten in de Unie te voorkomen. Fondsen hiervoor moeten buiten de Europese landbouwbegroting gezocht worden, zo vindt het EP, omdat de crisis eerst en vooral van politieke aard is.

Het EP veroordeelt de ontvoering van een Estse inlichtingenofficier op Ests grondgebied en roept Rusland op deze man, Mr Kohver, onmiddellijk vrij te laten en terug te laten keren naar Estland.Ook de ontvoering en daaropvolgende moord op de Litouwse honoraire consul Mykola Zelenc in Lugansk heeft afschuw in het EP gewekt.