Plenair debat over de invloed van de Russische maatregelen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 15 september 2014, 16:15.

Het eerste plenaire debat op de agenda vanmiddag gaat over de Russische sancties op EU-landbouwproducten. Als reactie op EU-maatregelen genomen naar aanleiding van de Oekraïense crisis en het neerhalen van de MH17, introduceerde Rusland een importverbod op producten zoals vlees, groenten en fruit uit de EU, Amerika, Canada, Australië en Noorwegen. Kijk op onze kaart om te zien welke landen waarschijnlijk het meest zullen worden getroffen en volg het debat live om 17.00 uur.

De EU zal ernstig worden getroffen door de Russische maatregelen want Rusland is de op één na grootste exportmarkt voor EU-landbouwproducten. Anderzijds zijn producten uit de EU goed voor 43% van de totale Russische invoer. Vorig jaar voer de EU in totaal voor 11,3 miljard euro aan agrarische producten uit en het huidige invoerverbod van Rusland zal naar schatting gevolgen hebben ter waarde van 5,1 miljard euro. Bepaalde producten en regio’s zullen daarbij meer worden getroffen dan anderen.

De Russische maatregelen hebben betrekking op vlees, zuivel, groenten en fruit. De Commissie heeft al op de Russische maatregelen gereageerd met marktondersteunende maatregelen op korte termijn ter waarde van ruim 155 miljoen euro voor de sectoren die onmiddellijk het meest getroffen worden, zoals perziken en nectarines, bederfelijke groenten en fruit en boter en kaas.

Volg het debat hier of bekijk de kaart om te zien welke EU-landen i waarschijnlijk het meest zullen worden getroffen.

REF. : 20140915STO62305

Bijgewerkt op: ( 15-09-2014 - 16:29)