Schulz in Kiev: "Wat er in Oekraïne gebeurt, betreft alle Europeanen"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 12 september 2014, 14:41.

"We kunnen niet werkeloos toekijken hoe de grondbeginselen van de internationale gemeenschap worden geschonden", zei EP-voorzitter Martin Schulz tijdens een bezoek aan Kiev op vrijdag. "We hebben overeenstemming bereikt over de regels voor staten voor het omgaan met elkaar. Deze regels gelden voor iedereen." Tijdens zijn tweedaagse bezoek ontmoette Schulz premier Arseni Jatsenjoek en president Petro Porosjenko.

Verwijzend naar het aanhoudende conflict met Rusland, zei Schulz: "Een jaar geleden, kon ik niet vermoeden dat in het najaar van 2014 (...), vijfentwintig jaar na het einde van de Koude Oorlog, de angst voor oorlog kon terugkeren naar Europa en dat zaken die wij als vanzelfsprekend zien, weer onzeker worden".

"Wat er in Oekraïne gebeurt, betreft alle Europeanen, omdat we niet kunnen toekijken hoe de grondbeginselen van de internationale gemeenschap worden geschonden. We hebben overeenstemming bereikt over de regels voor staten voor het omgaan met elkaar. Deze regels gelden voor iedereen," benadrukte Schulz.

Hij zei dat een politieke oplossing nodig is, met respect voor de integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne: "De EU moet Oekraïne voor langere tijd steunen. Mijn eerste officiële bezoek is naar Kiev (...) om onze solidariteit met het Oekraïense volk te tonen. Het Europees Parlement staat aan uw zijde in deze moeilijke tijd. Zoals we in het verleden hebben gedaan."

REF. : 20140912STO61806