Russisch invoerverbod: hoe moet de EU de getroffen bedrijven steunen?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 11 september 2014, 17:25.

Europese bedrijven beginnen de impact van het Russische invoerverbod van 7 augustus te voelen. De maatregel, die producten van Poolse appels tot Belgisch varkensvlees omvat, is het antwoord van Rusland op de EU-sancties voor de betrokkenheid van het land in de crisis in Oekraïne. We spraken met Bernd Lange i, voorzitter van de commissie Internationale handel en met Czesław Siekierski i, voorzitter van de landbouwcommissie, over hoe de EU een verschil in dit handelsconflict kan maken.

Tijdens de plenaire vergadering volgende week debatteren de leden over de invloed van het invoerverbod op Europese agrarische bedrijven. Hoe moet de EU helpen bedrijven om te gaan met de gevolgen van het Russische verbod?

Lange: Vanuit handelsperspectief zullen we zeker rekenen op en gebruik maken van de middelen binnen het kader van de Wereldhandelsorganisatie i (WTO). We zullen zorgvuldig de invloed van het Russische invoerverbod op Europese bedrijven analyseren en - maar laat me heel duidelijk zijn dat dit een uitzondering op de regel moet zijn - wij zullen overwegen sectoren verder te compenseren die zwaar door de Russische acties zijn getroffen.

Siekierski: Het embargo werd ingevoerd om strikt politieke redenen en de bedrijven zelf zijn niet opgewassen tegen de beperkingen aangezien ze er niet verantwoordelijk voor zijn. Het gaat niet over de kosten van niet-naleving van de normen en vereisten voor de uitvoer, zoals is gebeurd in het verleden. De Russische beslissing werd genomen op het hoogste politieke niveau. Het opheffen van het verbod moet door middel van onderhandelingen en dialoog worden nagestreefd.

Hoe kan het handelsbeleid effectief worden gebruikt om Rusland te beïnvloeden?

Lange: Het handelsbeleid is niet het juiste middel om op korte termijn buitenlands beleid te verwezenlijken en een oog om oog, tand om tand-handelsoorlog is in niemands belang. Rusland staat sinds haar toetreding onder grote druk om te voldoen aan de WTO-regels. Wij openen uiteraard over de hele wereld nieuwe markten voor EU-bedrijven met onze ambitieuze agenda voor het handelsbeleid, het creëren van alternatieven voor de EU-exporteurs.

Siekierski: Het handelsbeleid van de EU is de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie i maar zoals ik al eerder zei, is het embargo politiek gemotiveerd, daarom moet het worden opgelost door middel van onderhandelingen en dialoog. We kunnen ons geen sancties veroorloven zoals het verlagen van de invoer van energie, daarvoor zijn wij te afhankelijk van Rusland. Momenteel hebben wij geen alternatief. Sancties zijn een tweesnijdend zwaard en ze leiden tot een reactie van de andere kant, dus in de eerste plaats moeten we met elkaar praten om de kwestie op te lossen.

REF. : 20140911STO61103