Gedwongen arbeid: Commissie spoort lidstaten aan om nieuw IAO-protocol ten uitvoer te leggen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 11 september 2014.

Brussel, 11 september 2014

Gedwongen arbeid: Commissie spoort lidstaten aan om nieuw IAO-protocol ten uitvoer te leggen

De Europese Commissie i heeft de Raad i voorgesteld de lidstaten te machtigen om het nieuwe protocol bij de Forced Labour Convention (Verdrag inzake gedwongen arbeid) van de Internationale Arbeidsorganisatie i (IAO) te ratificeren. Dit protocol, plus een aanvullende aanbeveling, is goedgekeurd door de 103de vergadering van de Internationale Arbeidsconferentie in juni ( IP/14/669 ). Landen die het IAO-protocol ratificeren, verplichten zich ertoe gedwongen arbeid, met name in de context van mensenhandel, te voorkomen, de bescherming van slachtoffers te verbeteren, en eventueel schadevergoeding te bieden. Verder is het protocol gericht op verbetering van de internationale samenwerking bij de bestrijding van gedwongen of verplichte arbeid.

László Andor i, Commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie, verklaarde: "Het nieuwe protocol bij het IAO-verdrag inzake gedwongen arbeid is gericht op het intensiveren van de bestrijding van deze ernstige schending van de mensenrechten, en dat verdrag aan te passen aan de uitdagingen van de 21 ste eeuw . Ik verzoek de lidstaten dit protocol zo snel mogelijk te ratificeren, om te helpen een einde te maken aan deze onmenselijke uitbuiting van werkenden."

Staten die het IAO-verdrag ratificeren, zijn verplicht nationaal beleid en een actieplan te ontwikkelen voor de afschaffing van gedwongen arbeid, in overleg met de organisaties van werknemers en werkgevers. Zij moeten maatregelen nemen om gedwongen arbeid te voorkomen, onder andere door voorlichting van kwetsbare groepen, die ook beschermd moeten worden tegen eventuele frauduleuze aanwervingspraktijken.

Wat de slachtoffers van gedwongen arbeid betreft, voert de aanpassing van het verdrag een verplichting in om te zorgen voor identificatie, vrijlating, bescherming, herstel en rehabilitatie. Verder zijn er clausules die de ratificerende staten verplichten om alle slachtoffers toegang tot rechtsmiddelen te bieden, met inbegrip van schadevergoeding, en om ervoor te zorgen dat de bevoegde autoriteiten de keuze hebben slachtoffers niet gerechtelijk te vervolgen voor eventuele onwettige activiteiten waartoe zij gedwongen werden.

Achtergrond

De IAO schat dat momenteel wereldwijd meer dan 21 miljoen mensen het slachtoffer zijn van gedwongen of verplichte arbeid, en dat dit illegale winsten van 150 miljard dollar per jaar oplevert.

De EU heeft zich ertoe verplicht mensenrechten en aanvaardbare arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden te bevorderen en mensenhandel uit te roeien, zowel intern als in de context van haar externe betrekkingen. Alle EU-lidstaten hebben de voornaamste arbeidsnormen van de IAO geratificeerd, waaronder het verdrag inzake gedwongen arbeid. De bepalingen van het nieuwe protocol stemmen volledig overeen met de beginselen waarop de wetgeving en het beleid van de EU gebaseerd zijn.

Het is noodzakelijk dat de Raad de lidstaten machtigt om het protocol te ratificeren, omdat delen daarvan onder de bevoegdheid van de EU vallen. De EU zelf kan als zodanig geen IAO-verdrag ratificeren omdat alleen staten partij kunnen zijn.

Voor meer informatie

Nieuws op de website van DG Werkgelegenheid

IAO-website over gedwongen arbeid

Website van László Andor

Volg László Andor op Twitter

Abonneer de gratis Newsletter on employment, social affairs and inclusion van de Europese Commissie


1.

Relevante EU dossiers