VNL: F16′s tegen ISIS

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 10 september 2014.

Spreektekst Debat over de recente opmars van IS in Irak

Vz, de sharia-terroristen van ISIS hebben de beschaafde wereld de totale oorlog verklaard. Elke dag zien we de kruisingen, onthoofdingen, verkrachtingen en massa-executies van christenen, Yezedi’s en sjiitische moslims. Op de meest laffe en barbaarse wijze worden gegijzelde Westerse journalisten vermoord.

Vz, voor mijn fractie is het al maanden duidelijk. Het beste antwoord op ISIS is om dit tuig aan gort te bombarderen. Deze islamitische genocideplegers moeten met wortel en tak worden uitgeroeid door de NAVO en zijn bondgenoten.

Vz, éindelijk wordt er nu gehandeld. Een ‘coalition of the willing’ bestaande uit onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Polen en zelfs het kleine Denemarken zal deze terroristen gaan verpulveren. Maar waar is Nederland?

Vz, Nederland is niet gevraagd. We zijn keihard gepasseerd. Dit kabinet werd vernederd op de NAVO-top. Doordat we onze krijgsmacht in de uitverkoop hebben gedaan zijn we op het punt beland dat we zélf moeten smeken om mee te mogen doen. Ons land hoort niet meer bij de A-selectie, maar bij de B-garnituur van het bondgenootschap.

Vz, de VS en andere lidstaten weten op voorhand al dat ons land niet zal leveren. Nederland reikt geen zware wapens aan en draagt niet bij in het hoogste geweldsspectrum. Het blijft bij een schandalig kleine bijdrage van de helmpjes en vestjes voor de Koerden en het vervoeren van andermans wapens naar Noord-Irak. Een NAVO-lid onwaardig.

Vz, dat hadden natuurlijk F-16’s en Apaches moeten zijn.

Vz, het lijkt dit kabinet ook te ontbreken aan politieke wil. De minister van Buitenlandse Zaken wordt door zijn ambtenaren geadviseerd om zich niet op te laten jagen. Vorige week zei premier Rutte nog dat een door ons ingediende motie om ISIS te vernietigen ‘alle doelen voorbij schoot.’ Dat die motie exact overeen kwam met de doelen, die de coalition of the willing zich nu heeft gesteld, spreekt boekdelen.

Vz, ook partijen als de Christenunie, het CDA en de VVD, die nu staan te schreeuwen om een militaire bijdrage, hebben kilo’s boter op hun hoofd. Waarom stemden zij gisteren nog tegen onze motie die opriep tot een actieve Nederlandse militaire bijdrage tegen ISIS?

Vz, de militaire geloofwaardigheid van Nederland moet snel worden hersteld. We dienen ons niet langer te gedragen als free rider, maar als krachtige bondgenoot met een sterke krijgsmacht. Het kabinet heeft in Wales de opdracht gekregen om het defensiebudget binnen tien jaar met ruim 5 miljard te laten stijgen. Mijn fractie ziet graag een stappenplan om aan deze doelstelling te voldoen. Geen woorden, maar daden. Wanneer beginnen we met een forse verhoging?

Vz, ik sluit af. Morgen is het dertien jaar geleden dat islamitische terroristen op Amerikaans grondgebied de aanval openden op het Westen. Om de overwinning te behalen moeten we ons niet verschuilen, maar optreden.

Dank u wel.

MOTIE VAN HET LID VAN KLAVEREN

Voorgesteld 10 september 2014

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende, dat tijdens de NAVO-top in Wales is afgesproken dat onderpresterende lidstaten binnen tien jaar hun defensiebudget moeten verhogen naar de NAVO-norm van 2% van het BNP;

overwegende, dat dit betekent dat de Nederlandse defensie-uitgaven binnen tien jaar met ruim vijf miljard euro moeten groeien;

verzoekt de regering recht te doen aan deze afspraak en de Kamer zo snel mogelijk een stappenplan te sturen waarin deze stijging van het defensiebudget naar 2% van het BNP wordt onderbouwd,

en gaat over tot de orde van de dag.

Van Klaveren

MOTIE VAN HET LID VAN KLAVEREN

Voorgesteld 10 september 2014

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende, dat er een onder Amerikaanse leiding een coalition of the willing is samengesteld, die zich de vernietiging van ISIS tot doel heeft gesteld;

overwegende, dat Nederland geen deel uitmaakt van deze coalitie;

verzoekt de regering alles in het werk te stellen om zich alsnog aan te sluiten bij deze coalitie en daarbij te zorgen voor een actieve Nederlandse militaire bijdrage in het hoogste geweldsspectrum,

en gaat over tot de orde van de dag.

Van Klaveren