Mary Robinson: "Met business as usual met een beetje groen komen we er niet"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 10 september 2014, 17:36.

Mary Robinson

De aanpak van de klimaatverandering zal een belangrijk punt voor het nieuw gekozen Europees Parlement en de nieuwe Commissie worden. Een persoon die geen twijfels heeft over de dringende noodzaak om de strijd tegen klimaatverandering op te voeren, is de voormalige president van Ierland en de huidige speciale gezant van de VN, Mary Robinson. Bij haar bezoek aan Brussel om EP-Voorzitter Martin Schulz te spreken, spoorde ze de Europese politici aan om leiderschap te tonen.

In het licht van de plotselinge overstromingen in grote delen van de Balkan eerder dit jaar en de verwoestende bosbranden van afgelopen zomer in Zuid-Europa, is het duidelijk dat de EU-lidstaten niet immuun zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Voor haar ontmoeting met EP-voorzitter Martin Schulz op 10 september, zei Robinson: "Het wordt steeds duidelijker voor mensen, zelfs in de meer ontwikkelde delen van de wereld, dat het klimaat echt invloed op ze begint te hebben. Het resulteert in extreme weersomstandigheden, meer overstromingen en meer droogtes."

De VN-gezant is van mening dat, ondanks de vele problemen waar de Europese landen mee te maken hebben, dit een overweldigend dringende kwestie is. "Het moet bovenaan de agenda van de EU-leiders staan, in het bijzonder op de agenda van de Europese Raad in oktober Het is heel belangrijk dat leiders het pakket van de Commissie aannemen voor een vermindering van de uitstoot met 40% tegen 2030 "

In februari stemde het Parlement om de lidstaten te verplichten om bindende nationale streefcijfers te halen wat betreft duurzame energie, energie-efficiëntie en de uitstoot van broeikasgassen. Robinson is van mening dat het Parlement "een steeds belangrijkere rol" speelt in de strijd tegen de klimaatverandering: "Het Parlement zal het pakket dat de Europese leiders tijdens de Raad van oktober aannemen, moeten behandelen en ik ben blij dat veel EP-leden een zeer goed gevoel voor de urgentie van het klimaat hebben."

Robinsonis van mening dat het in het economisch belang van Europa is om het hoofd bieden aan de klimaatverandering: "Het gaat om banen voor de toekomst. Het zal in het eigenbelang an de lidstaten zijn om ambitieus te zijn. Ik weet dat er nu over een Europabreed energiebeleid wordt gesproken: ik denk dat het belangrijk is dat het voor zover mogelijk over duurzame energie gaat".

Mary Robinson diende als Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten in de periode 1997-2002 en volgens haar is de opwarming van de aarde in grote mate een kwestie van mensenrechten. Ze schetste hoe de klimaatverandering ontwikkelingsbeleid ondermijnt: "De inspanningen wat betreft ontwikkelingshulp kunnen daadwerkelijk worden teruggedraaid, dus we moeten dringend de klimaatverandering aanpakken, maar ook de armere landen helpen, met veerkracht en de overdracht van technologieën. Wij kunnen het leven van 1,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot elektriciteit veranderen omdat zonne-energie veel goedkoper is geworden."

Robinson hoopt duidelijk dat de klimaattop van 23 september in New York een keerpunt in de strijd tegen de klimaatverandering zal zijn: "Ik denk dat we steeds vaker belangrijke beslissingen moeten nemen, te beginnen bij de klimaattop. Wat ik geleerd heb, is dat we er met business as usual met een beetje groen niet komen. We moeten echt van koers veranderen en ik hoop dat de Europese leiders dat in goede banen zullen leiden."

REF. : 20140910STO60502