Prioriteiten op de agenda voor het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 5 september 2014, 11:20.

Na het reces: een volle agenda

Het Europees Parlement i heeft de komende maanden veel op de agenda staan: klimaatverandering, buitenlands beleid, immigratiecrisis, EU-begroting voor 2015 en de nieuwe Commissie onder leiding van de Jean-Claude Juncker i.

Met Jean-Claude Juncker, de verkozen voorzitter van de Commissie en Federica Mogherini, door de EU-leiders op de top op 30 augustus voorgesteld als de volgende Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse zaken, moet het college van Commissarissen moet nog formeel door de heer Juncker genomineerd worden en beoordeeld en goedgekeurd door de leden van het Parlement. De eerste hoorzittingen beginnen eind september.

Buitenlands beleid zal ook vaak op de agenda staan naar aanleiding van de crisis in Oekraïne, Irak en Gaza.

Wat betreft klimaatverandering, zal het EP zich richten op de vermindering van CO2 i-uitstoot en de koolstofarme economie. Aangezien Europa meer dan 60% van haar gas en 80% van haar olie importeert, zal energiezekerheid deze herfst een ander belangrijk punt zijn.

De onvermijdelijke discussies over de begroting voor 2015 hervat eveneens. De EU probeert van bezuinigingen naar groei te komen en het scheppen van werkgelegenheid - vooral voor jongeren - blijft een prioriteit.

Onder het Italiaans i Voorzitterschap zullen de inspanningen om tot een meer uniforme reactie op de immigratiecrisis te komen, als een van de belangrijke onderwerpen worden aangepakt.

Wie zal in de voetstappen van Malala Yousafzai treden, de winnares van de Sacharovprijs 2013? De kandidaten worden in september aangekondigd. Eind dit jaar wordt ook bekend wie de LUX-filmprijs in ontvangst mag nemen.

REF. : 20140904STO58628