Weekoverzicht Defensie-operaties

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op dinsdag 2 september 2014, 16:00.

De Apache-gevechtshelikopters verkenden vanuit de lucht Noord-Mali. Een keer ondersteunden zij Tsjadische VN-militairen. De heli liet zich nadrukkelijk zien aan een groep waarvan dreiging uitging. Nederlandse VN-militairen voerden meerdaagse patrouilles uit vanuit Gao in Mali. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 25 tot en met 31 augustus.

Zaterdag vervoerden Nederlandse ziekenauto’s in Mali enkele gewonde VN-militairen uit Tsjaad. Die reden een dag eerder op een geïmproviseerd explosief.

De bewakingshonden van de luchtmacht kwamen in Gao aan. Zij helpen bij de bewaking van de Nederlandse Chinooks, die deze maand vertrekken naar Mali.

Antipiraterij

Multi-purposefregat Zr. Ms. Van Speijk heeft de eerste volle week met patrouilles binnen Operatie Atalanta erop zitten. Deze vonden plaats in de Rode Zee en de Golf van Aden. Tussendoor was er een kort havenbezoek aan Djibouti. De EU-geleide antipiraterijmissie bij Somalië moet zeeroverpraktijken verstoren. Ook beschermen de deelnemende eenheden kwetsbare vaartuigen en schepen die varen voor het VN-Wereldvoedselprogramma.

Beveiligingsteams

Verschillende beveiligingsteams van mariniers, de Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen, om ze te beveiligen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Archieffoto: Een Dornier 228-212 van de Kustwacht.

Italië

Een Dornier-patrouillevliegtuig van de Kustwacht vertrok voor operatie Frontex naar het Italiaanse eiland Pantelleria. Hiervandaan surveilleert het om de vluchtelingenstroom vanuit Afrika in beeld te brengen.

Turkije

Het kabinet besloot de missie in Turkije na januari 2015 niet te verlengen. Nederlandse militairen beschermen met hun Patriot-raketsystemen de stad Adana tegen mogelijke aanvallen met ballistische rakketten vanuit Syrië. Zij namen 2 lanceringen waar. De projectielen sloegen ook weer in op Syrische bodem.

Archieffoto: Een Observation Post van de VN op de Golan hoogvlakte.

Midden-Oosten

2 Nederlandse VN-militairen trokken zich vorige week terug uit hun observatiepost (OP) op de Golanhoogte. Hun OP werd beschoten door Syrische rebellen.

De rebellen van Al-Nusra gijzelden 44 militairen uit Fiji en omsingelden 72 blauwhelmen uit de Filippijnen bij verschillende OP’s. De Filippijnen ontsnapten in het weekend, de anderen zitten nog vast.

De Nederlandse bijdrage aan de VN-observatiemissies in het Midden-Oosten bedraagt 14 militairen. De meesten werken op de Golan, tussen Israël en Syrië. Het gaat om liaisonofficieren en militaire waarnemers.

Oekraïne

In Oekraïne is een kleine groep Nederlandse politiemensen en militairen gestationeerd voor Operatie Interim Presentatie MH17. Bij ziekenhuizen, gemeentehuizen, politiebureaus en kerkelijke instanties vroegen zij of inwoners mogelijk nog overblijfselen van slachtoffers of bezittingen hadden aangetroffen. Dat bleek niet het geval.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Reddingshelikopters

Reddingshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht vervoerden 11 patiënten van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland.

Archieffoto: Een waarschuwingsbord van de EOD.

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte op de Noordzee 6 explosieven onschadelijk. Op het land kwamen de explosievenruimers 43 keer in actie voor bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ruimden ze ook 1 geïmproviseerd explosief.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee onderschepte vorige week tijdens Mobiel Toezicht Veiligheid-controles in Limburg 11 valse, vervalste en gestolen identiteitsbewijzen. De marechaussee doet onderzoek naar de documenten en de ware identiteit van de aangehouden vreemdelingen. De grenspolitietaak en de bestrijding van documenten- en identiteitsfraude voert de marechaussee uit onder gezag van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Zoekteams

Teams van landmachtmilitairen hielpen de politie met het doorzoeken van locaties in Tilburg en Nieuwegein op wapens, geld en drugs.